Comunicate de presa

REACTII – CSM vine cu observatii pe marginea revizuirii Constitutiei

In calitatea sa de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii intelege sa raspunda ferm recentelor actiuni de natura politica care vizeaza sistemul judiciar:

1. proiectul legii de revizuire a Constitutiei
CSM a analizat, din punct de vedere tehnic, prevederile proiectului propus si a pregatit o serie de observatii pe le-a inaintat ieri, 15 iunie, Curtii Constitutionale. La aceste observatii s-a tinut seama si de opiniile exprimate individual de magistrati si de asociatiile profesionale.

De asemenea, CSM isi anunta intentia de a solicita asistenta constitutionala a Comisiei Europene pentru Democratie prin Lege (Comisia de la venetia), Romania avand calitate de membru. Expertii acestei comisii urmeaza sa isi exprime opinia cu privire la conformitatea proiectului de lege propus cu standardele europene menite sa conserve si sa intareasca statul de drept.

2. criticile aduse sistemului de unii demnitari
CSM a luat la cunostinta de criticile presedintelui tarii cu privire la ‘raul’ pe care justitia l-ar fi facut societatii, a reflectat asupra declaratiilor premierului cu privire la solutiile date de judecatori in cauzele de litigii de munca si a luat act de declaratiile unui lider al opozitiei cu privire la procurorii care trebuie sa ‘nu uite niciodata ca exista si dupa Basescu viata, lege, raspundere’.

CSM reaminteste standardele internationale in domeniu: ‘Daca comenteaza deciziile judecatoresti, executivul si legislativul trebuie sa evite criticile care ar submina independenta puterii judecatoresti sau ar slabi increderea publicului in justitie; de asemenea, acestea ar trebui sa evite actiuni ce pot pune sub semnul intrebarii intentia lor de a respecta deciziile judecatorilor, altele decat cele prin care isi manifesta intentia lor de a formula o cale de atac’ (pct. 18 din Recomandarea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei catre statele membre cu privire la judecatori: independenta, eficienta si responsabilitatile).

Totodata, CSM reaminteste considerentele retinute de instanta constitutionala: ‘Libertatea de exprimare si de critica este indispensabila democratiei constitutionale, insa ea trebuie sa fie respectuoasa, chiar si atunci cand exprima o atitudine critica ferma. intrucat independenta autoritatii judecatoresti este garantata prin Constitutie, este imperioasa o protejare efectiva, in sens constitutional, a magistratilor impotriva atacurilor si denigrarilor de orice natura ar fi ele, aceasta cu atat mai mult, cu cat magistratii, care sunt lipsiti de orice drept de replica in legatura cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui sa poata conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativa si cea executiva’ (Decizia nr. 435/2006 a Curtii Constitutionale).

Ca atare, in indeplinirea obligatiei legale de a apara reputatia profesionala a magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii afirma urmatoarele:
ˇ Criticile vizand judecatorii si procurorii in ansamblu sunt nepermise. Orice fel de acuze, generale si nefondate, slabesc autoritatea justitiei si scade increderea cetatenilor in aceasta.
ˇ CSM respecta celelalte puteri si cere ca si celelalte puteri sa respecte justitia si sa recunoasca autoritatea judecatorilor.
ˇ CSM apreciaza ca si datorita magistratilor criza economica si financiara a fost depasita iar drepturile celor care au apelat la justitie in aceasta perioada au putut fi astfel respectate.

3. proiectele cu privire la raspunderea magistratilor
Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de intentia ministrului justitiei de a fi modificate, in acest an, dispozitiile legale cu privire la raspunderea disciplinara si cea materiala a magistratilor. De altfel, un proiect de lege in acest sens a si fost pus in dezbatere publica.

CSM se declara de acord orice forma de responsabilitate a sistemului judiciar, recunoscand pe deplin caracterul de serviciu public al justitiei. Dar aceste noi reglementari ce sunt programate sa intervina intr-o perioada in care sistemul judiciar va trebui sa faca fata noilor coduri, desi nu se aloca resursele umane si financiare necesare, nu trebuie sa se transforme intr-o forma de presiune asupra sistemului.

Ca urmare, CSM se va implica in procedura de legiferare potrivit competentelor sale. Dar nu va fi de acord cu prevederi care nu respecta independenta justitiei ca sistem si care nu sunt conforme angajamentelor internationale asumate de Romania.

Consiliu Superior al Magistraturii reaminteste ca independenta justitiei este o valoare suprema in statul de drept, iar protejarea acesteia este o indatorire a tuturor autoritatilor si institutiilor publice. Acestea trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a respecta, proteja si promova independenta si impartialitatea judecatorilor si procurorilor.

Judecator Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Sursa: CSM