Afaceri - Economic

RAZBOIUL PIETELOR – Primaria Baia Mare ameninta ca va inchide pietele Izvoarele, Albina si Bilascu in aceasta toamna (VIDEO)

Foto: piata de alimente Baia Mare (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Finalul lunii august este termenul pana la care firma care administreaza pietele din Baia Mare – Piata Aliment SA -, trebuie sa prezinte consilierilor baimareni un plan concret de modernizare. Oficialii Primariei Baia Mare ameninta ca, in caz contrar, se va trece la inchiderea perimetrelor destinate vanzarilor. Sunt vizate pentru sistarea activitatii punctele de la Albina si de pe strada Bilascu, dar si cel mai important punct de comercializare din municipiu – Piata Izvoarele. Justificarea autoritatilor este aceea ca, in momentul de fata, spatiile arata dezastruos si nu indeplinesc conditiile minime pentru comercializarea in bune conditii a produselor agroalimentare.

Conflictul dintre administratia baimareana si reprezentantii societetatii Piata Aliment SA are o lunga istorie. Astazi, 11 iulie, cele doua parti au fost invitate din nou la Palatul Administrativ pentru a se gasi solutii in vederea modernizarii. Subprefectul judetului, Pamfil Bercean, a aratat ca trebuie facute demersuri in vederea unor investitii – fie ca se vrea un parteneriat public-privat, fie ca se vor atrage alte fonduri.

Replica actionarului principal al firmei care administreaza pietele, Constantin Muresan, a fost aceea ca se fac eforturi, fiind intetite actiunile de curatenie. In plus, s-a aratat ca a fost intocmit deja un plan pentru investitii, care va intra in analiza saptamanile urmatoare. „In august soseste la Baia Mare o parte a catedrei de arhitectura din cadrul Academiei Ioan Mincu din Bucuresti. Exista deja un proiect initial, pe care ei il vor analiza si vom face o propunere vizavi de proiectul pe modernizarea pietei. Aici sunt mai multe etape de parcurs”.

Muresan a subliniat insa ca, pentru ca planul sa se poata concretiza si pentru a fi atrase fonduri nerambursabile, ar fi obligatoriu ca Primaria Baia Mare sa accepte incheierea contractului de concesiune pentru terenul aferent Pietei Izvoarele. Argumentele acestuia au provocat o reactie categorica din partea reprezentantilor municipaliltatii, care au aratat ca s-au saturat sa asiste la „povesti” si care au anuntat ca vor incepe demersurile pen tru inchiderea pietelor.

„Va propun domnule Muresan sa va luati un angajament scris cu privire la pasii pe care ii vom lua in fiecare zi de acum inainte. Primul pas – si va sugerez asta inainte de a face acele lucrari – sa va faceti un plan in ce priveste lucrarile de modernizare-reparatii pe care sa-l aprobe Consiliul Local. Societatea nu are un contract de concesiune pentru terenul care e de domeniul public. Nu va puteti angaja la investitii pana cand consiliul nu va da acceptul”, a precizat city managerul orasului, Vasile Barbul.

Oficialul primariei a mai aratat ca lucrari de modernizare se impun si in pietele Albina si Bilascu. El a subliniat ca pana la finele lunii august municipalitatea asteapta sa i se prezinte un plan concret de modernizare. Primaria cere excluderea chioscurilor si tarabelor in care se vand acum tigari sau haine, in piete urmand sa fie permisa doar comercializarea produselor agroalimentare si a florilor.
Sursa: Camelia Tocaci