Anul Centenarului

“Răsună Centenarul României”, un spectacol coral de excepţie

Duminică, 28 octombrie 2018, de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu oaspetele de seamă, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au participat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Concertul coral-simfonic extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, sub titlul „Răsună Centenarul României”.

 

Prima derulare a acestui spectacol a avut loc la Satu Mare, joi, 25 ianuarie, în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, iar un alt concert dedicat Centenarului Marii Uniri a avut loc în această primăvară, în aceeași sală.

Concertul a fost susținut de Corala „Arhanghelii” a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, acompaniată de orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare,  dirijată de Ștefan Novak, solist vocal Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare. A recitat artistul Carol Erdos. Adaptările orchestrale au fost realizate de compozitorul  clujean Alexandru Ștefan Murariu.

În programul, care a avut două părți, spectatorii din catedrala arhiplină au urmărit piese orchestrale și corale cu mare încărcătură emoțională și patriotică, scrise de compozitori români și pe versuri de poeți naționali. Catedrala a fost, pentru două ore, într-o adevărată sărbătoare a patriotismului național dedicat Centenarului Marii Uniri.

În finalul concertului, care a fost deosebit de bine primit de public, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oferit doamnei profesoare Ramona Boitor Socolan, „sufletul” acestui eveniment inedit, Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, „în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția semnificativă adusă la organizarea Concertului coral-instrumental «Răsună Centenarul României»”. Aceeași distincție a fost oferită și Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „pentru promovarea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a muzicii corale și simfonice românești; pentru activitatea artistică pusă în slujba neamului românesc, credinței ortodoxe strămoșești și valorilor noastre sfinte; pentru contribuția adusă la organizarea concertului coral-instrumental «Răsună Centenarul României». ”

„Biserica, familia, școala au promovat din totdeauna valorile naționale, aceste cântări speciale, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. A fost, cu adevărat, o seară binecuvântată, un dar de Centenar. Un concert de asemenea valoare este o hrană pentru suflet și pentru simțirea noastră românească.”

Organizatorii concertului au fost Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Primăria Baia Mare, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *