ITC

RARITATE – Opah sau pestele luna, singura specie de peste cu sangele cald

Pestii de mare adancime din specia Lampris guttatus (opah sau pestele luna) sunt singurii pesti care au sangele cald, o adaptare ce le permite sa fie buni pradatori in mediul rece in care traiesc, conform unui material publicat in ultimul numar al revistei Science, transmite Reuters.

Tonul si anumite specii de rechin isi pot incalzi anumite parti ale corpului — in special musculatura folosita la inot, creierul si ochii — pentru a se putea scufunda si vana la adancimi mai mari, unde apa este mai rece, dar trebuie sa revina in timp relativ scurt spre suprafata, unde apa este mai calda, pentru a-si proteja organele vitale de efectele frigului.

Opah sau pestele luna isi incalzeste sangele prin miscarea constanta a unor aripioare pectorale, rezultatul fiind o temperatura a corpului cu 4 — 5 grade Celsius mai ridicata decat a mediului ambient. De asemenea, structura anatomica a acestui peste impiedica disiparea caldurii.

Animalele cu sange cald sau endoterme (asa cum sunt mamiferele si pasarile), isi genereaza propria caldura si mentin o temperatura a corpului mai ridicata decat cea a mediului. Din categoria animalelor cu sange rece, sau ectoterme, fac parte amfibienii, reptilele, nevertebratele si marea majoritate a speciilor de pesti.

“Fiind un animal endoterm, pestele luna nu are nevoie sa urce spre apele mai calde de la suprafata pentru a-si ridica temperatura corpului astfel incat sa poata vana si sa-si activeze metabolismul, ramanand mereu in ape adanci”, explica biologul Nicholas Wegner de la U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Pestele luna are o culoare rosiatic-ruginie cu pete albe si aripioare rosu aprins. Acest animal are corpul oval, poate cantari pana la 90 de kilograme si are dimensiunile apropiate de ale unei roti de masina. Acesti pesti populeaza toate oceanele si traiesc la adancimi variabile intre 50 si 400 de metri, hranindu-se cu alti pesti si nevertebrate.

Acest peste dispune de o structura anatomica unica in cadrul branhiilor prin care sangele cald, care vine dinspre inima, incalzeste sangele rece care vine dinspre suprafata branhiilor.

Faptul ca are sangele cald ii confera pestelui luna un avantaj important fata de prada si de alte specii rivale de pradatori din adancuri, avand astfel o viteza mai mare de deplasare si de reactie, o vedere mai buna si o mai buna functionare a creierului, precum si abilitatea de a suporta mai bine efectele expunerii la frig a organelor vitale. Ceilalti pesti care traiesc la astfel de adancimi sunt mai degraba lenti, cu un metabolism incet si vaneaza prin ambuscade, neputand sa-si urmareasca activ prada.
Sursa: Agerpres