Externe

RAPORT – Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru “creat de om”

Accidentul nuclear de la Fukushima a fost “un dezastru creat de om” si nu provocat pur si simplu de cutremurul si valul tsunami care s-au produs la 11 martie 2011 in nord-estul Japoniei, a conchis azi, 5 iulie, o comisie de ancheta mandatata de Parlament, relateaza AFP.

“Accidentul (…) este rezultatul unei coluziuni intre Guvern, agentiile de reglementare si operatorul Tepco, si al unei lipse de coordonare a acelorasi instante”, a explicat aceasta in raportul final.

“Acestia au tradat dreptul natiunii de a fi protejata de accidente nucleare. De aceea am ajuns la concluzia ca accidentul a fost in mod clar «creat de om»”, potrivit documentului de 641 de pagini.

“Credem ca principalele cauze sunt sistemul de organizare si reglementare care se bazeaza pe o logica eronata in deciziile si actiunile lor, si nu o problema de competenta a unui anumit individ”.

Accidentul de la Fukushima, cel mai grav dupa catastrofa nucleara de la Cernobil (Ucraina) in 1986, s-a produs imediat dupa un cutremur cu magnitudinea de 9 in regiunea Tohku (nord-est) care a provocat un val tsunami pe tot litoralul.

Un val cu o inaltime de aproape 15 metri a lovit zona in care se afla centrala Fukushima Daiichi, administrata de compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), inundand sistemele de racire a reactoarelor si generatoarelor de urgenta situate la subsol.

“Conducera TEPCO era constienta de intarzierea lucrarilor antiseismice si a masurilor impotriva valurilor tsunami si stia ca Fukushima Daiichi este vulnerabila”, a precizat comisia.

Aceasta este cea de a treia ancheta asupra acestei catastrofe.

Un raport precedent, mandatat de TEPCO, a absolvit compania de electricitate de orice responsabilitate, afirmand ca forta cutremurului si amploarea valului tsunami au depasit orice previziune si nu puteau fi anticipate in mod rezonabil.

“Aceasta seamana a scuza pentru a scapa de responsabilitate” a raspuns comisia.

“Desi a avut numeroase ocazii pentru a lua masuri, agentiile de reglementare si conducerea TEPCO in mod deliberat nu a luat nicio masura, si-a amanat deciziile sau a luat numai masurile care ii conveneau”, a adaugat aceasta.

Raportul anchetei reproseaza de asemenea operatorului ca nu a reactionat suficient de rapid in primele ore dupa accident.

“Acestea nu trebuie atribuite unor probleme individuale, ci unor probleme structurale ale TEPCO”, a dezvaluit acesta.

Aceasta comisie de ancheta a fost constituita din 10 membri ai societatii civile (seismologi, avocati, medici, jurnalisti, profesori) desemnati de parlamentari.

Condusa de profesorul Kyoshi Kurokawa, aceasta i-a audiat pe principalii responsabili la momentul respectiv si a desfasurat investigatii din decembrie 2011. Premierul de la momentul respectiv, Naoto Kan, a recunoscut in cursul audierii sale, in mai, responsabilitatea statului in catastrofa, dar si-a sustinut modul de gestionare a crizei, recunoscandu-si totusi cateva erori.

Comisia l-a audiat mai intai pe patronul TEPCO de la mometnul respectiv, Masataka Shimizu, care a negat ca ar fi intentionat sa abandoneze centrala in orele urmatoare producerii valului tsunami, contrar afirmatiilor lui Kan, ale purtatorului de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, si ministrului Industriilor de atunci, Banri Kaieda.
Sursa: Mediafax