Afaceri - Economic

RABLA 2015 – Peste 370 de masini nepoluante, achizitionate; 60% din tichetele alocate persoanelor fizice s-au epuizat

Romanii au achizitionat pana in prezent 371 de autovehicule nepoluante prin programul “Rabla 2015”, iar din totalul celor 20.000 de tichete alocate persoanelor fizice peste 60% au fost epuizate si utilizate deja de populatie, a anuntat, marti, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Astfel, pana in prezent peste 11.850 de romani si-au inlocuit autovehiculul vechi, poluant, cu altul nou, mai putin poluant. Potrivit sursei citate, numarul total de tichete disponibile persoanelor fizice este in crestere cu 3.000 fata de editia de anul trecut.

Pana in prezent, in cadrul Programului “Rabla 2015” s-au achizitionat 371 de autovehicule cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km, tehnologii hibride conventionale precum si tehnologii avansate de tip plug-in. Pentru achizitionarea celor 371 de autovehicule au fost utilizate 422 de ecobonusuri.

‘Este ceea ce ne doream prin noua configurare a Programului Rabla si prin marirea substantiala a valorii ecobonusurilor: sa crestem numarul masinilor nepoluante pe soselele din Romania. Cred ca suntem pe drumul cel bun, mai cu seama daca ne uitam la Programul Rabla de anul trecut, cand numarul total de masini nepoluante achizitionate cu ecobonusuri a fost de doar 38, pe intreaga perioada de derulare a programului’, a subliniat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

La data inceperii programului “Rabla 2015” (luna mai 2015), datele din piata indicau vanzarea a 60 de astfel de masini, dintre care cele mai multe au fost hibride conventionale. “Programul Rabla a reprezentant un impuls important pentru soferii din Romania in a alege masini nepoluante: faptul ca, prin comparatie cu perioada 1 ianuarie -1 mai a.c., vanzarile acestor autovehicule au fost de 6 ori mai mari este semnalul pe care il asteptam de la populatie: dorinta de a proteja mediul si o mai mare atentie pentru calitatea aerului din aglomerarile urbane’, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

In 2015, Programul Rabla a fost configurat cu eco-bonusuri diferentiate, care se adauga primei de casare in valoare de 6.500 lei, si cu posibilitatea cumularii a maximum doua eco-bonusuri pentru achizitia unui autovehicul: un eco-bonus in valoare de 750 lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, un eco-bonus in valoare de 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) precum si un eco-bonus in valoare de 2.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Sursa: Agerpres