Comunitate

PROTESTE – Sindicalistii din domeniul feroviar intra in greva japoneza si sunt pe punctul de a opri activitatea pe termen nelimitat (VIDEO)

Vezi VIDEO
Cer salarii mai mari, dar si vouchere de vacanta si bonuri de masa. Doleantele apartin sindicalistilor din domeniul feroviar. Angajatii de la Caile Ferate Romane (CFR) iau exemplul colegilor din alte sectoare de activitate si ameninta cu proteste in cazul in care negocierile purtate la Ministerul Transporturilor vor esua.

De saptamana viitoare, angajatii de la CFR vor purta banderole albe pe perioada orelor de serviciu. Sindicalistii din domeniul feroviar au decis declansarea grevei japoneze, din cauza ca negocierile purtate in aceste zile la Ministerul Transporturilor nu merg deloc asa cum si-ar dori. Va fi doar un prim pas in ceea ce priveste protestele declansate, deoarece angajatii de la CFR sunt decisi sa opreasca lucrul in cazul in care revendicarile lor nu vor avea un ecou pozitiv in randul oficialilor din minister.

“Saptamana viitoare va fi o greva japoneza, undeva din 22 pana in 24-25, dupa care va fi greva de avertisment pana la oprirea efectiva a lucrului”, a spus liderul Sindicatului din cadrul CFR Baia Mare, Petru Boga.

Pe lista de solicitari a sindicalistilor de la caile ferate figureaza cresterea salariilor, dar si acordarea bonurilor de masa si a voucherelor de vacanta. Liderii de sindicat au mai aratat ca lefurile au ramas aproape la nivelul celor din 2008, desi in acest an au existat doua majorari. Modificarile salariale au fost insa nesemnificative. In aprilie, salariile au crescut cu 2 lei, iar de la 1 septembrie cu doar 4 lei.

“Noi din 2008 nu am beneficiat de nicio majorare salariala. Salariul minim pe economie era undeva in jur de 500 de lei. Am ajuns intr-un impas, am cerut voucher pentru vacanta, bonuri de masa. O majorare salariala, n-am cerut mult, am cerut 10% dupa opt ani”, a precizat Petru Boga.

Sindicalistii au mai cerut incheierea contractului colectiv de munca, dar si aprobarea unui statut al feroviarului care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu legat de siguranta nationala.

Sursa: Camelia Tocaci