Externe

PROTESTE IN SPANIA – Minerii spanioli au facut un mars de protest de sute de kilometri, pana la Madrid

Sute de mineri spanioli in greva, veniti pe jos din nordul tarii, au parcurs marti, la lumina lampilor de pe casti, strazile Madridului in cadrul unui mars nocturn pentru a protesta impotriva reducerii ajutoarelor publice, relateaza AFP.

Veniti din Asturias, Castilia si Leon si Aragon, regiunile miniere din nordul Spaniei, circa 400 de mineri au ajuns ieri, 10 iulie, la Madrid dupa ce au parcurs sute de kilometri pe jos.

Dupa ce au defilat in noapte pana la piata Puerta del Sol, in plin centrul orasului, insotiti de mii de madrileni, ei urmeaza sa participe miercuri la o mare manifestatie pana in fata Ministerului Industriei. Sindicatele spera sa mobilizeze 25.000 de persoane.

Pornind din nordul Madridului, agitandu-si drapelele regionale, minerii in hainele de lucru de culoare albastru inchis au trecut prin fata Palatului Moncloa, resedinta premierului Mariana Rajoy, strigand ‘suntem mineri, nu teroristi’ si ‘ei sunt acolo, care care extrag carbune’.

Purtand pe camasi sloganuri precum ‘DA renasterii oraselor miniere’, minerii protesteaza impotriva deciziei guvernului de a reduce cu 63% in 2012 ajutoarele publice pentru acest sector, condamnand la disparitie, in opinia lor, 30.000 de locuri de munca directe sau indirecte.

Greva minerilor, inceputa in urma cu doua luni, s-a radicalizat de-a lungul saptamanilor, contactele cu guvernul esuand, iar conflictul a fost marcat de violente aproape zilnice in nordul Spaniei.

Sursa: Agerpres