Externe

PROTESTE – EGIPT – Hillary Clinton a fost intampinata cu o ploaie de rosii si pantofi in Alexandria

Manifestantii au aruncat cu proiectile ieri seara, 15 iulie, asupra convoiului secretarului general de Stat Hillary Clinton aflata in vizita la Alexandria in nordul Egiptului, relateaza AFP. Manifestantii scandau printre altele “Monica, Monica”, referindu-se la scandalul sexual Monica Lewinsky in care a fost implicat la finalul anilor 1990 sotul sau Bill Clinton, pe atunci presedinte al Statelor Unite.

Acestia au aruncat rosii, pantofi si sticle de apa la sosirea sub protectia politiei a convoiului lui Clinton la consulatul Statelor Unite pe care aceasta l-a vizitat cu ocazia redeschiderii.

Un responsabil american a declarat ca masina in care se afla Clinton nu a fost atinsa. Un responsabil cu securitatea a declarat ca manifestantii scandau “Monica, Monica” si “Irhal, Clinton” (afara, Clinton).

Manifestatia pare sa aiba legatura cu suspiciunile din Egipt privind un ajutor dat de catre Statele Unite Fratiei Musulmane pentru a castiga alegerile din tara in urma inlaturarii de la putere a presedintelui Hosni Mubarak in 2011 dupa 18 zile de proteste.

Vreau sa clarific faptul ca Statele Unite nu s-au implicat in Egipt in alegerea castigatorilor sau a invinsilor, chiar daca am putea desi, desigur, nu putem”, a declarat Clinton intr-un discurs la consulat.

Consulatul a fost inchis in 1993 din motive bugetare insa a fost redeschis pentru a sustine economia egipteana din acest important port mediteranean.

Sursa: Mediafax