Comunitate

PROTEST – Greva japoneza in domeniul feroviar din intreaga tara, dar nu si in Maramures (VIDEO)

Foto sina cale ferataVezi VIDEO
Incepand de astazi, 22 septembrie, mii de feroviari din intreaga tara sunt in greva japoneza. In Maramures, protestul nu a fost vizibil. Sindicalistii din domeniul feroviar ameninta cu continuarea protestelor, din cauza ca negocierile purtate la Ministerul Transporturilor au esuat.

Greva japoneza la CFR Calatori, CFR Infrastructura si CFR Marfa. Timp de trei zile, incepand de astazi, 22 septembrie, mii de feroviari din intreaga tara poarta banderole albe in semn de protest. In Maramures insa protestul nu a fost deloc vizibil. Liderul de sindicat de pe plan local este in concediu. In plus, el motiveaza ca in Baia Mare, la CFR Infrastructura sunt doar doi angajati pe tura si aceia puteau fi vazuti doar in turnul de control.

“Eu v-am spus ca oricum nu sunt acolo. Cati oameni sunt la noi la infrastructura? Doi oameni, atat. Daca nu ati ajuns in turnul de control, nu aveati ce sa vedeti pentru ca cei doi oameni sunt acolo sus. Doi oameni pe tura”, a explicat liderul de sindicat, Petru Boga.

Angajatii de la caile ferate cer incheierea contractului colectiv de munca, salarii mai mari cu 10%, bonuri de masa si vouchere de vacanta. Sindicalistii au mai cerut aprobarea unui statut al feroviarului care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu legat de siguranta nationala. Deocamdata negocierile purtate la Ministerul Transporturilor nu au avut un rezultat pozitiv.

“Daca nu se va semna contractul colectiv pana la data de 1 octombrie se va declansa conflictul de munca. Negocierile au esuat, se va trece la greva de avertisment, dar pana in data de 1octombrie mai este. Astazi e doar 22 septembrie”, a adaugat Petru Boga.

In plus, feroviarii ameninta chiar cu greva generala, respectiv cu intreruperea activitatii pe termen nelimitat in cazul in care revendicarile lor vor ramane fara rezolvare. 

Sursa: C.T.