Externe

PROTECTIE CULTURALA – Rio de Janeiro a fost inclus in patrimoniul mondial al UNESCO

Foto: Rio de Janeiro Peisajul natural din Rio de Janeiro, marcat de taluzurile de granit care coboara in ocean si de kilometri de plaje cu nisip alb, a fost inscris oficial in patrimoniul mondial al UNESCO. Rio a primit acest titlu din partea Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura in semn de recunoastere a felul unic in care cadrul natural exuberant se combina cu peisajul urban. Rio are faleze unice si una din cele mai mari zone impadurite care este inconjurata in totalitate de un cadru urban: Parcul National Tijuca.

Reprezentantii UNESCO au mentionat la atribuirea titlului cateva trasaturi cheie care au conturat si inspirat dezvoltarea orasului: statuia lui Iisus de pe muntele Corcovado, Gradinile Botanice, create in 1808 de imparatul Portugaliei, si Copacabana, un golf impresionant imprejmuit de dealuri de granit si de o plaja cu nisip alb.

Aceste elemente au contribuit la cultura in aer liber a acestui oras spectaculos, a precizat UNESCO, adaugand ca Rio de Janeiro este de asemenea recunoscut ca fiind sursa de inspiratie artistica pentru muzicieni, peisagisti si urbanisti.

Unele din elementele mentionate in motivarea deciziei UNESCO au fost bine pastrate, in timp ce altele, cum ar fi Golful Botafogo, s-au degradat de-a lungul deceniilor din cauza poluarii.
Sursa: Agerpres