Comunitate

PROTECTIA COPILULUI – Cei doi copii abandonati in fata Spitalului Judetean Baia Mare vor fi preluati de un asistent maternal (VIDEO)

Vezi VIDEO
In Romania, in jur de 40 de copii sunt neglijati, abuzati sau exploatati in fiecare zi, chiar de propriii parinti. Alti doi sunt abandonati, tot zilnic, in spitale din tara. In Baia Mare, Roberta, de un an si cinci luni, si fratiorul ei de doua luni, Ramon, au ajuns in grija medicilor dupa ce mama i-a uitat la concubin, iar el i-a adus la Spitalului Judetean din Baia Mare, unde i-a lasat intr-un carucior in apropierea intrarii la Unitatea Primire Urgenta. Ca sa-i salveze. Erau bolnavi si plini de rani.

“Starea generala a celor doi s-a ameliorat, nu mai prezinta febra. Nu mai iau tratament. Noi ii vom tine aici inca o saptamana, pentru supraveghere, iar apoi Protectia Copilului ii va incredinta unor asistenti maternali. Amandoi au crescut in greutate dupa ce infectia a fost eliminata” a spus dr. Ceaunica Cosette, sef Sectie Pediatrie 0-3 ani din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

Autoritatile au identificat mama si asteapta finalizarea anchetei sociale. Copiii au mari sanse sa ramana in grija statului. “In legatura cu cazul celor doi frati care au fost abandonati la Spitalul Judetean de Urgenta Maramures va pot oferi urmatoarele detalii: copiii se afla in spital pentru evaluari medicale de specialitate. In momentul de fata se tine legatura cu asistenta sociala din cadrul spitalului pentru a ne informa cand vor fi externati copiii. Avem asistent maternal pregatit pentru a prelua copiii la momentul externarii. Am primit raspuns la adresa facuta catre Directia Judeteana de Evidenta Persoanelor Salaj, prin care ni se comunica faptul ca a fost identificata mama, ea avand domiciliul in Salaj” a declarat Florin Tartan, purtator de cuvant al DGASPC Maramures.

Politia nu a gasit-o pe femeie, ea in acest moment nefiind la domiciliu.
Mai bine de jumatate dintre cazurile de copii abuzati sunt in mediul rural. Peste 90% dintre ele au loc, insa, chiar in sanul familiei. Nu toti au oarecum “norocul” celor doi micuti. Alti copii sunt abuzati de parintii fara pic de remuscare. 1.200 de minori au ajuns in primele sase luni ale anului 2015 in plasament de urgenta. In total, peste 6.700 de copii au fost abuzati. Nu toata lumea raporteaza. Unora nu le pasa, altii nu stiu, altii nu au timp sa raporteze despre un copil care nu este al lor.

Sursa: Vasile Dale