Actualitate

PROPUNERE – Oina ar putea face parte din patrimoniul imaterial UNESCO

Jocul traditional romanesc oina va fi urmatoarea propunere pentru inscrierea in Lista patrimoniului imaterial UNESCO, anul viitor, cand Romania va participa, de asemenea, alaturi de alte tari, ortodoxe si musulmane, la propunerea sarbatorilor Sfantul Gheorghe – Hıdırellez. Urmatoarea sesiune a Comitetului UNESCO pentru protejarea patrimoniului imaterial al umanitatii va avea loc intre 25 si 30 noiembrie, in Grenada, iar propunerea Romaniei pentru inscrierea in Lista patrimoniului imaterial anul acesta este Ceramica de Horezu.

Totodata, Romania a trimis in primavara acestui an alte trei dosare, spre a fi analizate de comitetul UNESCO de specialitate anul viitor, in care sunt documentate, in vederea inscrierii in Lista patrimoniului imaterial, Colindatul in ceata barbateasca (propunere comuna cu Republica Moldova) si pelerinajele de la Manastirea Moisei (Maramures) si Sumuleu Ciuc (Harghita).

De asemenea, Romania participa la alcatuirea unui alt dosar, tot pentru 2014, al carui titular este Turcia, despre sarbatorile Sfantului Gheorghe (23 aprilie) si Hıdırellez (sarbatoare musulmana din lumea turcica ce are loc pe 6 mai sau, pe stil vechi, 23 aprilie). Alte tari care vor face documentare pentru aceasta propunere sunt Bulgaria, Grecia, Serbia, Republica Moldova si Libanul.

Denumita si Ederlezi, sarbatoarea Hıdırellez se refera la ziua in care profetii Hızır (Al-Khidr) si Ilie (Ilyas/ Elijah) s-au intalnit pe Pamant, marcand si inceputul primaverii. Este sarbatorita in Balcani, in special in tarile care au fost sub dominatia Imperiului Otoman.

Oina este un joc sportiv traditional romanesc practicat continuu cel putin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor timpului, fiind mentionat prima data documentar in 1364, in timpul domniei lui Vlaicu Voda.

Romania apare in Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatiii UNESCO cu ritualul calusului, inclus in 2005, si cu doina, inclusa in 2009.
Sursa: Mediafax