Sanatate

PROMENADA INIMILOR – Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare in 30 de orase din tara, printre care si Sighetu Marmatiei

Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie si Forumul National de Preventie, in parteneriat cu Rotary 2241, deruleaza, in perioada 27 septembrie – 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, in 30 de orase, campania “Promenada Inimilor”, cu scopul promovarii activitatii fizice ca parte a preventiei bolilor cardiovasculare.

Potrivit unui comunicat de presa al Fundatiei Inimii, campania, la care sunt asteptate sa participe peste 10.000 de persoane, se va desfasura la Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bistrita, Braila, Brasov, Campia Turzii, Caransebes, Cluj, Constanta, Craiova, Dej, Focsani, Gherla, Giurgiu, Iasi, Onesti, Oradea, Ramnicu Valcea, Reghin, Satu Mare, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Slobozia, Suceava, Targu Jiu, Timisoara, Targu Mures, Vaslui si Chisinau.

“Fundatia Romana a Inimii (FRI) si Societatea Romana de Cardiologie (SRC) continua lupta impotriva bolilor cardiovasculare, celebrand in fiecare an, pe 29 septembrie, Ziua Mondiala a Inimii, prin organizarea unor evenimente menite sa atraga atentia asupra factorilor de risc cardiovascular. Romania se afla printre tarile din Europa cu o rata ridicata a mortalitatii, desi numarul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scazut in ultimii 10 ani. Aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60% din totalul deceselor inregistrate”, afirma reprezentantii fundatiei.

Conform acestora, estimarile indica date la fel de “alarmante” pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arteriala, dislipidemie, fumat, obezitate, diabet zaharat, sedentarism.

“Grav este ca incidenta bolilor cardiovasculare in randul persoanelor tinere a crescut. Campania dedicata Zilei Mondiale a Inimii isi propune sa informeze si sa faciliteze accesul populatiei la mijloace de reducere a factorilor de risc, sub indemnul: ‘Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?'”, se precizeaza in comunicatul de presa.

Sursa: Agerpres