Sanatate

PROIECT SANATATE – Fertilizarea in vitro si operatiile estetice la varsta de peste 18 ani, platite de asigurat

Fertilizarea in vitro, corectiile estetice efectuate la varsta de peste 18 ani, asistenta medicala la locul de munca si unele proceduri de recuperare si de fizioterapie nu vor fi decontate din Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate, prevede proiectul noii legi a sanatatii.

Potrivit proiectului lansat in dezbatere publica, marti, 3 iunie, de Ministerul Sanatatii, asiguratul va trebui sa-si plateasca si serviciile de sanatate pe care le solicita, cu exceptia prezentarii la medicul de familie, precum si unele servicii medicale de inalta performanta si de asistenta stomatologica, in conformitate cu prevederile acordului cadru.

Toate aceste servicii se numara printre cele care nu vor fi decontate din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, intrucat nu sunt incluse in pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB), potrivit aceluiasi proiect.

PSSB se acorda persoanelor asigurate si cuprinde serviciile de sanatate, profilactice si curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate, in conditiile prevazute de acordul-cadru. Serviciile din PSSB sunt: servicii de sanatate curative, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut si impact major asupra starii de sanatate a asiguratilor; servicii de recuperare medicala; servicii de ingrijiri medicale la domiciliu; servicii paliative; medicamente, dispozitive medicale si alte mijloace terapeutice, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut si impact major asupra starii de sanatate a asiguratilor; servicii de informatica medicala si telemedicina.

In afara asigurarii obligatorii, vor putea fi incheiate asigurari de sanatate facultative. Participarea la o asigurare facultativa de sanatate este conditionata de existenta prealabila a asigurarii obligatorii de sanatate, dupa cum prevede proiectul noii legi a sanatatii.

“Chiar daca nu esti asigurat, dar esti cetatean roman, cetatean strain, sau apatrid care ai drept de lunga sedere sau ai domiciliu in Romania, ai dreptul la pachetul minimal de servicii de sanatate (PMSS) care cuprinde servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, inclusiv pentru urgentele medico-chirurgicale. Mai exista un tip de pachet de servicii, cel social de servicii de sanatate (PSSS), care se va acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, pentru servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele din pachetul de baza, decontate de la bugetul de stat“, precizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Conform aceluiasi proiect, persoanele care, prin faptele lor, aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si sunt obligate sa suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata.

De asemenea, serviciile de sanatate acordate unei persoane care a suferit vatamari corporale in urma unui accident de circulatie nu sunt decontate din Fond.

“Ca si pana in prezent, pentru asigurarile obligatorii, asiguratii vor plati contributia la Fondul National de Asigurari Obligatorii de Sanatate. Contributia care este aceeasi ca si pana acum, aceasta nu se modifica“, mai spun reprezentantii ministerului.

Proiectul de act normativ prevede si transformarea caselor de asigurari in societati mutuale.

Astfel, asiguratorii de sanatate sunt definiti ca persoane juridice romane autonome, de drept public sau privat, constituite ca societati de asigurari, societati mutuale, autorizate in conditiile legii sa exercite activitati specifice de asigurari de sanatate pe teritoriul Romaniei. Acestia pot fi, inclusiv, filiale ale unei societati de asigurare sau ale unei societati mutuale care au primit o autorizatie de la autoritatea competenta a statului de origine, care au obtinut autorizarea in Romania si satisfac conditiile de eligibilitate pentru a intra in contract cu Agentia Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS).

ANAS va lua practic locul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), intr-o structura a sistemului de asigurari obligatorii de sanatate care mai cuprinde Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, asiguratorii de sanatate in contract cu ANRAOS, furnizori si asigurati, conform legii.

Societatile mutuale de asigurari sunt gestionate de catre membrii aderenti si au drept obiectiv protejarea acesora fata de riscul de boala si de consecintele financiare ale acesteia.

Cele 42 de case judetene se vor transfera in 8-10 societati mutuale de asigurari, astfel incat, incepand de anul viitor, cetatenii sa poata sa inscrie adeziunile, spun reprezentantii ministerului.

“Societatile mutuale de asigurari obligatorii de sanatate se constituie prin act constitutiv reprezentat de Statut, incheiat sub forma unui inscris, sub semnatura privata, semnat de toti membrii fondatori si insotit de adeziunile a cel putin un milion de membri aderenti. Pentru incheierea contractului cu ANRAOS, societatile de asigurari trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii de eligibilitate precum si un numar de minimum 15.000 de asigurati care au incheiat contracte de asigurari de sanatate facultative si care si-au exprimat in scris optiunea de a primi de la acelasi asigurator si serviciile din PSSB”, se arata in proiect.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat luni, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, ca reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate are in vedere cateva obiective, printre care desfiintarea monopolului CNAS, cresterea controlului asiguratilor asupra fondului de asigurari obligatorii, introducerea competitiei intre asiguratori, stimularea asigurarilor facultative si redefinirea pachetului de servicii in conformitate cu posibilitatile de plata.

“Pentru a asigura un sistem de asigurari obligatoriu, propunerea este de a reorganiza casele actuale de asigurari in societati mutuale de asigurari. O societate mutuala de asigurari, dupa modelul belgian, care face si asigurarile obligatorii. Transformarea inseamna ca fiecare cetatean depune o adeziune ca membru asociat. Cand s-a constituit aceasta asociatie trebuie sa hotaram modul de conducere, ea nu mai este subordonata unei autoritati centrale”, a mai spus Cepoi.

Ministrul a explicat ca sunt doua posibilitati pentru stabilirea conducerii: sistem electoral, se alege o adunare a asiguratilor care alege un consiliu de administratie si acesta alege conducerea, sau prin utilizarea unor structuri care au legitimitate democratica: consiliile locale, colegiile medicilor, asociatiile reprezentative ale pacientilor, sindicate.

“Ar putea exista o astfel de structura si cu reprezentanti din fiecare structura. Aceasta procedura trebuie asumata de Guvern. Prin acest mecanism, am obtine acest control al asiguratilor privind modul de cheltuire al banilor. Ca sa ajungem aici ar trebui sa reducem numarul de case de asigurari, sa facem case teritorile, adica 10-12 case teritoriale. Odata reorganizate, intr-o perioada de un an sau doi, urmeaza perioada in care populatia va depune adeziuni. Nu e interzis ca si alte structuri sa-si creeze astfel de structuri mutuale, cu conditia sa aiba un numar de asigurati care sa asigure functionarea”, a mai spus ministrul Vasile Cepoi.

Demnitarul a sustinut ca va interveni si o modificare structurala, pentru ca aceste societati mutuale vor putea face si asigurari facultative.

“Un alt obiectiv este competitia intre asiguratori. Competitia va consta in faptul ca va oferi un pachet de servicii mai mult sau mai putin convenabil. In functie de costul lui si de continut, poate sa apara o competitie si asta ar determina aparitia unui numar mai mare de asigurari facultative, ceea ce ar insemna mai multi bani in sistem“, a adaugat Cepoi.

Tot ministrul Sanatatii a precizat ca proiectul noii legi a sanatatii va fi prezentat si institutiilor financiare internationale, fiind posibil sa sufere modificari in urma discutiilor cu acestea.
Sursa: Mediafax