Actualitate

PROIECT CU SCANDAL – Borsa se opune monopolului pe apa de la robinet (VIDEO)

Foto: robinetVezi VIDEO
Proiectul in valoare de 122 de milioane de euro, prin care Vital vizeaza extinderea retelelor de apa si canalizare in opt orase din Maramures, si care beneficiaza de o finantare nerambursabila europeana de 89%, trebuie refacut, dupa ce administratia locala din Borsa a anuntat rezilierea unilaterala a contractului cu unicul operator de apa-canal din judet. Conducerea societatii Vital sustine ca decizia de retragere din actionariat si din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Maramures a orasului Borsa va avea grave consecinte institutionale, juridice si financiare, care le vor fi imputate fostilor parteneri.

Borsa s-a retras din actionariatul singurei societati de apa-canal care opereaza in Maramures, precum si din Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara, periclitand cel mai mare proiect de dezvoltare a retelelor din judet anuntat de firma Vital, proiect in valoare totala de 122 de milioane de euro.

85% dintre borseni, inclusiv cei din strainatate, ne-au cerut acest lucru! Motivatia oamneilor e ca – pe langa pretul foarte mare al apei in raport cu calitatea, care lasa de dorit -, din cauza proiectului Vital se incearca oprirea demararii reparatiilor la DN18. Lumea e total nemultumita de acest lucru. Reparatia drumului asta se asteapta de 50 de ani si oamenii au spus ca prefera sa care apa din fantana decat sa ramana cu drumurile pline de gropi si denivelari”, a explicat Ioan Sorin Timis, viceprimarul orasului Borsa, decizia Consiliului Local.

Autoritatile locale sustin ca nu doar faptul ca proiectul Vital intarzie realizarea reabilitarii DN 18 a dus la aceasta decizie, ci si pretul apei si canalizarii anuntat de societatea din Baia Mare, considerat de localnici mult prea mare fata de calitatea serviciilor oferite.

„Noi am discutat foarte mult in campania electorala acest lucru si am spus ca in prima sedinta de Consiliu Local vom cere retragerea din ADI si din Vital. In plus, Vital ne-au adus un proiect de majorare a pretului la apa curenta si la canalizare, foarte bine pus la punct, foarte precis, din care reiesea ca din 2014 apa si canalizarea vor costa cred ca de trei ori decat acum”, a mai mentionat viceprimarul din Borsa.

Conducerea Vital sustine ca decizia administratiei publice din Borsa, o premiera in Maramures, va avea consecinte asupra bugetului local. Operatorul de apa-canal a anuntat ca va cere ca Borsa sa restituie Ministerului de Finante sumele neramburabile de care a beneficiat prin programul de investitii SAMTID si chiar sa plateasca despagubiri.

Retragerea din actionariat si din ADI Maramures a orasului Borsa are consecinte atat in plan financiar, institutional, respectiv juridic. In ceea ce priveste partea de cheltuieli aferente orasului Borsa, care a fost realizata cu ocazia intocmirii proiectului de investitii „Reabilitarea si modernizarea retelei de apa-canal in judetul Maramures”, finantata din POS-ul pe mediu, suntem in curs de evaluare a cheltuielilor”, a declarat Radu Micle, director juridic SC Vital SA Baia Mare.

Autoritatile locale din Borsa sustin ca dupa ce au luat aceasta decizie, care ar fi exclusiv in folosul localnicilor, diverse institutii au facut presiuni sa se revina asupra hotararii Consiliului Local.

De pilda, cei de la Apele Romane i-au anuntat ca daca nu mai lucreaza cu Vital nu li se va da acceptul sa deverseze apele uzate in raul Viseu, insa autoritatile locale sustin ca, in acest caz, amenda e de doua ori mai mica decat taxa pe care ar fi trebuit sa o plateasca societatii de apa-canal si ca vor gasi o solutie mai buna si mai ieftina pentru borseni. „Oamenii s-au descurcat de 100 de ani si fara Vital in Borsa”, a conchis Ioan Sorin Timis, viceprimarul orasului Borsa.
Sursa: Catalin Vischi