Politica

PROIECT – Comisia de Cod electoral: Grupurile parlamentare vor raspunde luni intrebarilor AEP cu privire la votul prin corespondenta

Membrii Comisiei pentru Cod electoral au decis, miercuri, ca grupurile parlamentare sa analizeze, pana lunea viitoare, cand comisia se va reuni din nou in sedinta, intrebarile transmise de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la votul prin corespondenta.

“Am primit un set de sase intrebari din partea AEP, sunt intrebari firesti din partea institutiei. Noi, fiecare grup politic, va trebui sa analizam cererea Autoritatii pentru a sti dumnealor cum sa faca legea. Eu propun ca pana luni, cand vom avea din nou sedinta, fiecare grup politic sa isi stabileasca prioritatile si optiunile politice cu privire la aceste intrebari.

Luni le vom prezenta in cadrul Comisiei, dupa care AEP poate intra in linie dreapta in asa fel incat, intr-un termen rezonabil, stabilit tot impreuna cu Autoritatea, sa avem proiectul de lege pe care sa lucram”, a spus presedintele Comisiei de Cod electoral, Gabriel Petru Vlase.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a tinut sa precizeze faptul ca AEP ar fi trebuit sa elaboreze proiectul pana pe data de 2 octombrie, “asa cum a promis”.

“Eu nu am inteles de ce AEP nu a putut face proiectul de lege pana pe 2 octombrie, asa cum a promis, si vin cu acest set de intrebari. A venit si cand era domnul presedinte Mihai Voicu si mi se pare lipsa de respect la adresa parlamentarismului. (…) La aceste intrebari trebuia sa le prezentati parlamentarilor care sunt variantele”, a spus Zgonea.

El a aratat ca AEP are experti care ar trebui sa stie cum arata legislatia in domeniu din alte state membre si sa ajute Parlamentul la elaborarea proiectului.

Zgonea a subliniat ca orice alegator stie ca nu poate vota la locale si europarlamentare in statul in care se afla si nu poate vota si la localele romanesti. “Eu nu stiu de ce puneti aceasta intrebare, este de copii mici”, a afirmat presedintele Camerei.

Zgonea a criticat AEP, punctand ca institutia este incapabila sa realizeze un proiect.

“Mie mi se pare ca in acest moment AEP este incapabila sa faca un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac si tot trage de timp. Dar, daca nu sunt in stare sa faca, macar sa spuna in fata comisiei, pentru ca o parte din intrebarile de aici sunt foarte clare. (…) Trasul de timp si explicat ca ne trebuie niste intrebari la care parlamentarii sa se duca in grupuri sa raspunda nu ne scapa de responsabilitate. (…) Daca nu, ne apucam noi si construim un proiect de lege”, a declarat el.

Deputatul PSD a sustinut ca fostul presedinte al Comisiei Mihai Voicu a raspuns “instantaneu” la cele sase intrebari.

Mihai Voicu a intarit faptul ca PNL a prezentat deja raspunsurile la intrebarile AEP, adresate initial Comisiei in data de 15 septembrie: “Aceste sase intrebari justificate ale AEP au mai fost adresate Comisiei. PNL a prezentat deja raspunsurile pentru ca noi le-am citit, au ramas in stenograma si maine, daca e nevoie, le trimitem si in scris”.

AEP a retransmis, miercuri, membrilor Comisiei comune sase intrebari legate de tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondenta sau ce categorii de alegatori pot vota prin corespondenta in functie de tipul de proces electoral.

Autoritatea Electorala Permanenta a mai cerut lamuriri in privinta momentului in care are loc inregistrarea alegatorilor romani care doresc sa voteze prin corespondenta, care este data limita pentru receptionarea voturilor exprimate prin corespondenta de catre Birourile electorale competente, daca au dreptul alegatorii care s-au inregistrat ca votanti prin corespondenta sa opteze pentru a vota la o sectie de votare daca se razgandesc si daca au dreptul alegatorii care si-au expediat voturile catre Biroul electoral competent sa opteze pentru a vota la o sectie de votare, urmand ca votul exprimat prin corespondenta sa nu fie luat in considerare.

Sursa: Agerpres