Stiri nationale

PROIECT ADOPTAT – Copiii din familiile defavorizate ar putea primi tichete de 50 de lei pentru a merge la gradinita

Copii gradinita (c) eMM.roDeputatii au adoptat proiectul care prevede acordarea de tichete in valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la invatamantul prescolar, 11.000 de copii urmand sa beneficieze de aceasta masura, iar costurile ridicandu-se la 39 milioane lei.

Deputatii au adoptat proiectul cu 289 voturi “pentru”, unul impotriva si 5 abtineri. Proiectul a fost initiat de parlamentari ALDE, printre care si ministrul Daniel Constantin. Proiectul prevede ca in scopul stimularii participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii defavorizate, al cresterii accesului la educatie a acestora, se instituie stimulentul educational sub forma de tichete sociale.
 
Finantarea acordarii stimulentului educational se va face din bugetul de stat prin sume defalcate din TVA alocate prin bugetele locale cu acesta destinatie.

Tichelele se emit de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor. Valoarea nominala a tichetelor se raporteaza la indicele social de referinta si este de 0,1 IRS, adica 50 de lei. Din aceste tichete se vor putea cumpara produse alimentare, de igiena, imbracaminte si rechizite.

Potrivit proiectului, 11.000 de copii ar urma sa beneficieze de aceste tichete de la 1 ianuarie 2016, efortul bugetar fiind de 39 milioane de lei pentru anul viitor.
Camera Deputatilor este for decizional, legea urmand sa fie transmisa spre promulgare.

foto arhiva

Sursa: Mediafax