GHID - AGENDA ZILEI

PROGNOZA METEO – Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 13 – 25 octombrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.

Conform estimarii publicate de ANM, primele zile din intervalul analizat sunt caracterizate de o vreme mult mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada din an.

In perioada 15 – 18 octombrie, insa, vremea se va incalzi apreciabil in majoritatea regiunilor tarii, fiind prognozate maxime cuprinse intre 17 si 19 grade Celsius, in timpul zilei.

Cea de-a doua saptamana din interval va aduce o noua scadere a valorilor termice, insa acestea vor fi in general apropiate de cele specifice pentru perioada respectiva.
Si in Bucuresti vremea va fi deosebit de rece in primele zile ale intervalului si se va incalzi, temporar, dupa data de 15 octombrie, urmand ca temperaturile sa revina apoi la valorile normale pentru aceasta perioada.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Estimarea ANM pentru intervalul 13 – 25 octombrie 2015

In Maramures, in primele zile va fi o vreme mult mai rece decat ar fi normal la aceasta data, cu medii ale temperaturii aerului de 8…10 grade ziua si 4…5 grade noaptea. In perioada 14 – 18 octombrie vremea se va incalzi semnificativ, urmand a se inregistra valori maxime, in medie regionala, de 15…18 grade si minime de 7…9 grade.

De-a lungul celei de-a doua saptamani este estimata o scadere de temperatura, dar in general valorile vor fi apropiate sau doar usor mai mici decat cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de prognoza, dar acestea vor fi in general slabe.

Sursa: Mediafax