Stiri nationale

PROGNOZA ANM – Temperaturi apropiate de normele climatologice si excedent de precipitatii in anumite regiuni, in intervalul noiembrie 2015 – ianuarie 2016

Nori (c) sxc.huValorile medii lunare de temperatura se vor situa, in general, in apropierea normalului climatologic in cea mai mare parte a tarii, in urmatoarele trei luni, iar cantitatile de precipitatii vor avea o tendinta de excedent in anumite regiuni ale tarii, reiese din prognoza meteorologica valabila pentru intervalul noiembrie 2015 – ianuarie 2016, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In noiembrie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, stabilite la 3,8 grade Celsius. Exceptie va face sud-estul tarii, unde valorile termice se pot situa peste aceste norme. Astfel, pentru Transilvania si Moldova sunt prognozate valori medii cuprinse intre zero si 5 grade Celsius, in timp ce in zona Olteniei ecartul va fi intre doua si 6 grade Celsius, iar in Banat si Dobrogea temperatura medie poate atinge si valori de 7-8 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa, in general, peste mediile climatologice in cea mai mare parte a zonelor, iar local in sudul si vestul tarii acestea pot fi apropiate de cele normale. Media multianuala lunara a precipitatiilor, pentru luna noiembrie, este de 41,5 l/mp, luandu-se in considerare intervalul de referinta 1981-2010. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (77 l/mp) si Crisana (63 l/mp).

In cea de-a doua luna de iarna, valorile termice se vor situa, in general, in apropierea mediilor multianuale (de minus 0,8 grade Celsius), iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat normalul lunii decembrie. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei, intre -5 si zero grade Celsius, iar cele mai ridicate in Dobrogea, intre zero si 3 grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca acestea se vor situa, in decembrie, in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (92 l/mp), Oltenia (87 l/mp), Banat si Crisana (cate 70 l/mp).

In ianuarie 2016, estimarile meteorologilor arata ca temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, cu exceptia sud-estului si local sudului si vestului tarii unde valorile de temperatura pot fi peste norme. Media multianuala a lunii ianuarie, stabilita luandu-se in calcul perioada 1981-2010, se situeaza la minus 2,1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -7 si un grad Celsius in Transilvania, intre -6 si -1 grad Celsius in Moldova, respectiv intre -2 si plus un grad Celsius, in Crisana, si intre -1 grad si plus doua grade in Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile lunare de precipitatii vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul zonelor vor avea o tendinta de excedent. Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa: Agerpres