Actualitate

Procurorii DIICOT vor purta banderole albe, în semn de protest faţă de OUG 7

Procurorii DIICOT anunţă că vor continua protestele faţă de OUG 7, ei urmând să poarte o banderolă albă pe braţ în timpul serviciului. Ei spun că propunerile de modificare a OUG transmise CSM şi prezentate public “sunt necesare şi de natură a remedia parţial blocajele, inechităţile şi arbitrariul” pe care adoptarea ordonanţei le-a produs, dar nu sunt suficiente.

Adunarea generală a procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a decis, luni, cu o majoritate de 163 de voturi, din totalul de 218 procurori prezenţi, continuarea protestului cu modificarea formei acestuia. Astfel, în perioada 4-22 martie procurorii direcţiei vor purta, în semn de protest, în timpul programului de lucru, o banderolă albă.

Totodată, cu majoritate de 202 voturi, a adoptat un punct de vedere conform căruia procurorii DIICOT au luat act de declaraţiile publice ale preşedintelui şi vice-preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi ale ministrului justiţiei, apărute în presă în 1 martie, în legătură cu discuţiile purtate pe marginea controversatelor modificări aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 şi propunerile de modificare a acesteia.

“Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism continuă să-şi exprime îngrijorarea faţă de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, înţelege să adopte modificări prin ordonanţă de urgenţă, a «legilor justiţiei», acte normative organice de a căror claritate şi predictibilitate depinde însăşi normala funcţionare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni au fost şi sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *