Externe

PROCES TIMOSENKO – Procesul Iuliei Timosenko a fost amanat din nou, din cauza starii de sanatate a inculpatei

Justitia ucraineana a amanat din nou, azi, 25 iunie, procesul pentru frauda fiscala al opozantei Iulia Timosenco, care nu s-a putut prezenta la tribunal din motive de sanatate, in timp ce acest caz continua sa starneasca proteste, relateaza AFP.

Urmatoarea audiere a fost stabilita la 10 iulie, adica cu circa o saptamana dupa finala Euro 2012 (la sfarsitul saptamanii viitoare), co-organizat de Polonia si Ucraina.

Timosenko nu a fost prezenta la audiere, dupa cum a anuntat anterior serviciul peniternciarului ucrainean, care a precizat ca fostul premier a invocat motive de sanatate. Ea este internata in spital pentru o hernie de disc.

Tribunalul a dat curs unei cereri a parchetului, ordonandu-i opozantei sa se supuna unui examen medical in vederea stabilirii capacitatii sale de a participa la proces.

Timosenko refuza sa fie examinata si ingrijita de medici ucraineni, iar pana in prezent a fost urmarita de cadre medicale germane in spitalul din Harkiv.

Luni dimineata, au fost prezenti la audiere fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si irlandezul Pat Cox, fostul presedinte al Parlementului European.

O mie de manifestanti s-au adunat totodata in fata tribunalului Harkiv, in estul Ucrainei, pentru a scanda sloganuri precum “Libertate pentru Iulia!”.

In apropiere, alti manifestanti isi exprimau ostilitatea fata de cea care a fost unul dintre liderii “revolutiei portocalii” din 2004.

Incarcerata din august si condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru “abuz de putere” in cazul semnarii unui contract privind livrarile de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru tara, Iulia Timosenko este judecata in acest nou proces de frauda fiscala si deturnare de fonduri, fapte care s-ar fi produs in anii ’90.

Aceasta a fost totodata citata ca martor in cazul uciderii unui deputat in 1996, iar un oficial al parchetului a declarat saptamana trecuta ca ar putea fi acuzata, o perspectiva considerata “absurda” de avocatul ei, care apreciaza ca aceasta este menita doar sa o discrediteze.

Ea si sutinatorii ei denunta o vendeta politica a actualului presedinte Victor Ianukovici.

Cazul a provocat o criza grava intre Kiev si Uniunea Europeana, care cere de asemenea eliberarea opozantei. Mai multe state europene au amenintat cu boicotarea politica a meciurilor de fotbal. Harkiv este unul dintre cele patru orase care gazduiesc competitia.
Sursa: Mediafax