Sanatate

PROBLEME – Concedii cu taraita la Serviciul de Ambulanta Maramures din cauza caniculei (VIDEO)

 Foto Ambulante - interventie Baia Sprie (c) eMaramures
 Foto: Zoltan Balko - director medical SAJ Maramures

Vezi VIDEO
Cate sapte solicitari pe ora s-au primit in aceasta saptamana la dispeceratul Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Maramures, majoritatea apelurilor de ajutor fiind pe fondul caniculei. Inclusiv maine, 6 iulie, sunt asteptate temperaturi extrem de ridicate in intreg judetul, astfel incat medicii vor fi pe mai departe in actiune. Caldura i-a afectat cu preponderenta pe cardiaci, dar si pe varstnici, de la acestia venind cele mai multe cereri de asistenta medicala de urgenta.

In medie, cei de la Ambulanta au avut 130 de interventii pe zi. Varful a fost in prima zi a saptamanii, cand s-au inregistrat mai multe cazuri de lesin in strada. Nici in ultimele doua zile, medicilor nu le-a fost usor, avand 142, respectiv 128 de cazuri pe zi.

”Suntem sub incidenta de cod galben de canicula. In ultima perioada a crescut numarul de solicitari, extrema am avut-o in cursul zilei de luni, cand am avut pe 24 de ore un numar de 172 de solicitari, adica cu un procent de 20% mai mare fata de media solicitarilor noastre zilnice”, a explicat Zoltan Balko, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures.

Perioadele de canicula ii afecteaza indirect si pe angajatii Serviciului de Ambulanta Maramures, pentru ca e necesara limitarea concediilor si a duratei acestora.

“In perioada verii, chiar daca in restul cazurilor toata lumea isi ia concedii, la noi sunt reduse la maximum astfel incat intreaga activitate sa se desfasoare la capacitate maxima. Toate ambulantele sunt de serviciu zi si noapte pentru a putea raspunde solicitarilor poplatiei”, a precizat Zoltan Balko.

Pentru a evita lipotimiile, cetatenii sunt sfatuiti sa consume multa apa, sa poarte imbracaminte de culoare deschisa, din bumbac, si sa isi acopere capul cand ies in strada.
Sursa: Anca Popescu