Comunitate

PRIMARI VETERANI – Doi primari din Maramures au castigat la alegeri al saselea mandat (VIDEO)

La vot (c) eMM.roVezi VIDEO
Maramuresul are numerosi primari longevivi de care alegatorii din comunitatile pe care le conduc nu au vrut sa se desparta in ciuda scandalurilor in care au fost implicati acestia ori a acuzelor ce le-au fost aduse. De asemenea, in judet exista si doi recordmeni la mandate, despre ei putandu-se spune ca sunt primari ”de-o viata”. Alesii locali se afla la conducerea primariei chiar dupa 1989. Noii veniti in administratie nu sunt la fel de multi ca si cei care si-au recastigat posturile, insa, ca si cei dinaintea lor, spera sa prinda cat mai multi ani de primarie, chiar daca secretul reusitei nu il cunosc, fiind strasnic pazit de veteranii administratiei locale.

Localnicii din Barsana n-au schimbat primarul de aproape doua decenii. Cu Petru Cudrici au inceput si tot cu el continua. Fidelitatea alegatorilor din comuna maramureseana nu este singulara, pentru ca si in alte localitati situatia este la fel. Primarii care migreaza de la un partid la altul stiu asta si se folosesc din plin de obisnuinta alegatorilor cu persoana lor.

”Exista primari care sunt continuu in aceasta calitate din 1992, de la punerea in aplicare a Legii 69 a administratiei publice, acum ar fi la al saselea mandat. E vorba de primarul din Asuaju de Sus, Boitor Vasile, si primarul din Barsana, Cudrici Petru. Exista cinci primari pe al cincilea mandat, sunt 13 primari pe al patrulea mandat, 17 pe al treilea, 21 pe al doilea”, a declarat secretarul Consiliului Judetean Maramures, Dumitru Dumuta.

Primarii realesi n-au avut prea multe explicatii despre longevitatea lor pe functii. Unii au spus fie ca oamenii s-au obisnuit cu ei si au inceput sa le ignore pana si defectele, fie ca au mintit mai putin.

”Nu-i niciun secret. Ne cunoastem: eu pe ei, si ei pe mine. Daca se luau dupa defecte, ieseam de mult din schema”, a spus primarul din Barsana, Petru Cudrici.

La randul sau, primarul din Tautii Magheraus, Anton Ardelean, a declarat ca ”nu poti sa minti cetateanul. Chiar daca nu rezolvi, daca spui 10 lucruri, sase sa le rezolvi. Daca mintesti mai mult de patru ori e grav si atunci nu merita sa fii primar, nu merita sa fii consilier”.

Printre cei 20 de noi primari alesi in urma alegerilor locale din 10 iunie, trei revin in functie, dupa ce au pierdut alegerile o data. E vorba de primarul din Cernesti, Nelu Sovre, din Satulung – Bujorel Muresan si cel din Ocna Sugatag – Mihai Ivaszuk.

CITESTE SI:
ALEGERI PRIMARI – Cine a castigat si cine a pierdut posturile de primar din Maramures – Declaratiile de avere ale noilor primari
Sursa: Camelia Tocaci