Externe

PRESIUNI EXTERNE – UE creste presiunea asupra Bucurestiului, scrie Financial Times

Steag UE (c) sxc.huLiderii europeni intentioneaza sa trimita emisari pentru a monitoriza angajamentul asumat de Romania in directia democratiei tarii, potrivit declaratiilor unor oficiali, intensificand astfel presiunea internationala asupra Bucurestiului, pe fondul ingrijorarii cu privire la criza politica din unul din cei mai noi membri ai UE, relateaza luni Financial Times.

Tara balcanica va primi termen pana la sfarsitul anului pentru a aborda solicitarile formulate de Comisia Europeana, bratul executiv al UE, pentru a reafirma statul de drept si independenta sistemului sau judiciar, informeaza ziarul britanic.

Un raport sensibil al UE, care evalueaza progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei si aducerea sistemului sau judiciar pe linie cu normele europene, este de asteptat sa avertizeze, miercuri, ca o lupta pentru putere la Bucuresti risca sa rastoarne toate eforturile facute de tara in ultimii ani.

“Romania a facut foarte bine in ceea ce priveste modernizarea sistemului sau judiciar si combaterea crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul”, a declarat un oficial UE familiarizat cu raportul. “Evenimentele recente risca sa rastoarne progresul facut pana acum”, a adaugat el.

Comisarii UE, care s-au intalnit luni, la Bruxelles, pentru a finaliza raportul, sunt covarsitor in favoarea transmiterii unui semnal puternic Bucurestiului, pentru ca acesta sa abordeze amenintarile la adresa democratiei, subliniaza FT.

Victor Ponta, premierul de stanga al Romaniei, a fost criticat de lideri din Europa si SUA pentru faptul ca a folosit ordonante de urgenta pentru a reduce competentele Curtii Constitutionale in scopul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Parlamentarii romani au votat covarsitor pentru suspendarea acestuia, la inceputul lunii, lansand un proces de suspendare care va culmina cu un referendum pe 29 iulie, aminteste ziarul britanic.

Ponta a declarat pentru FT intr-un interviu acordat saptamana trecuta ca Parlamentul a fost fortat sa-l suspende pe Basescu in contextul in care acesta bloca programul de reforme al guvernului, facand imposibila coabitarea.

Basescu l-a acuzat duminica pe premier si alianta sa aflata la guvernare, USL – care include social-democrati, liberali si conservatori – ca organizeaza o ”lovitura impotriva statului de drept”.

Ponta a negat in mod repetat orice demersuri improprii. Totusi, luni, premierul a trimis o scrisoare UE, in care a promis ca va schimba o serie de legi controversate care sunt vazute ca subminand independenta sistemului judiciar, scrie FT. Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca oficialii de la Bruxelles au primit scrisoarea lui Ponta si au fost multumiti ca Bucurestiul merge in directia cea buna. Totusi, el a adaugat ca liderii europeni nu au fost pe deplin multumiti privind angajamentele asumate de Ponta si au cerut schimbari suplimentare.

Potrivit FT, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a fost neobisnuit de vocal cu privire la situatia din Romania. Dupa ce l-a convocat pe Ponta saptamana trecuta la Bruxelles, scrie ziarul britanic, el a declarat ca guvernul roman “trebuie sa respecte independenta deplina a sistemului judiciar, sa restabileasca competentele Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile acesteia sunt respectate”.

Seful executivului UE i-a cerut lui Ponta ”sa numeasca un nou Avocat al Poporului care sa beneficieze de sprijinul tuturor partidelor, sa asigure o noua procedura deschisa si transparenta de numire a procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si sa faca din integritate o prioritate politica”.

Moneda Romaniei a scazut la un nivel record fata de euro in ultimele saptamani in contextul in care lupta pentru putere escaladata la Bucuresti a inceput sa sporeasca preocuparile in randul investitorilor privind viitorul unui credit de precautie de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar International.

Ponta a declarat luni ca misiunea FMI care urma sa soseasca la Bucuresti la 24 iulie pentru a demara procedura de evaluare a modului in care au fost respectate angajamentele a decis sa-si amane vizita pana dupa referendum.
Sursa: Agerpres