Stiri nationale

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a încetat din viaţă

Mircea Ionescu-Quintus, preşedintele de onoare al PNL, a murit, vineri, la domiciliul său, în jurul orei 14.

Născut în 1917, în plin Război Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie a fost preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator.

Mircea Ionescu Quintus este politicianul care a trăit în regimul dictatorial al lui Carol al II-lea, care i-a cunoscut pe Ion Antonescu şi a avut sentimente de preţuire faţă de Regina Maria şi de Regele Ferdinand întregitorul. A prins două războaie mondiale şi o Revoluţie.

Mircea Ionescu Quintus a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis în luna martie, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de 100 de ani.

General de brigadă, Quintus a fost înaintat la gradul de general-maior. În al Doilea Război Mondial a luptat iniţial pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, după ce România a întors armele împotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns până în Cehoslovacia, în Munţii Tatra.

Ultimul eveniment public la care a participat a fost ceremonia de la Palatul Cotroceni, care a avut loc în 17 martie. Seniorul liberal a fost decorat atunci de preşedintele Iohannis cu Ordinul “Steaua României” în grad de ofiţer, fiind al treilea preşedinte care i-a oferit o distincţie, după Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

El a luat parte, tot în luna martie, şi la Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, unde liberalii au stabilit calendarul şi regulile alegerilor interne din partid.

„Sunt membru al PNL de 80 de ani. Împreună cu tatăl meu am trăit 100 de ani în acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau mişca în vreun fel adeziunea la el şi încrederea în el. Abia aştept momentul în care să felicit pe următorul preşedinte, pe noul preşedinte al PNL, să-l asigur de sprijinul meu şi să vă asigur pe toţi care luptăm pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor săi colegi.

Liderii PNL, prezenți la Poiana Brașov pentru a participa la Consiliului Naţional al partidului, au păstrat un moment de reculegere în memoria acestuia, iar președintele Ludovic Orban a propus amânarea acestui for. Consiliul Național a fost amânat cu două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *