Cultura

PREMIILE „ARCHEUS” – Nicolae Scheianu si Ioan Muntean, marii castigatori ai Taberei Nationale de Literatura si Arta Plastica (VIDEO)

 FOTO: Tabara Archeus 2012 (c) eMM.ro
 FOTO: Tabara Archeus 2012 (c) eMM.ro

Vezi VIDEO
Poetul Nicolae Scheianu si pictorul Ioan Muntean au castigat marile premii ale Taberei Nationale de Literatura si Arta Plastica organizate in Maramures de catre Fundatia Culturala „Archeus”. Evenimentul, care s-a desfasurat pe parcursul unei saptamani in satul Ocolis si in statiunea Izvoare, a reunit scriitori si artisti plastici din toata tara, iar verdictul juriului s-a dat in fata unui impresionant foc de tabara.

Cea de-a saptea editie a Taberei Nationale de Literatura si Arta Plastica „Archeus”, eveniment desfasurat in satul maramuresean Ocolis si in statiunea Izvoare, a reunit peste 40 de poeti, prozatori, critici literari si critici de arta, pictori si sculptori din toata tara, dar si invitati din strainatate.

Cred ca a fost una din cele mai reusite editii, si pentru ca am schimbat locatia pentru cateva zile, dar si pentru faptul ca aceasta tabara a intrat in constiinta nationala a scriitorilor si a plasticienilor. Participantii, care sunt din Maramures, Cluj, Bistrita, Timis, Viena etc., au reusit un anumit fel de comunicare, de intimizare, ca si in cadrul unei familii si pentru fiecare dintre ei a fost un schimb de experienta prolific. Tabara aceasta este importanta tocmai pentru acest tip de comunicare, nu pentru ceea ce produce – o serie de tablouri, de sculpturi”, a declarat sculptorul Ioan Marchis, presedintele Fundatiei Culturale „Archeus”.

Pictorul Kovacs Bertalan s-a declarat impresionat nu doar de frumusetea locurilor in care a fost organizata tabara, ci si „de frumusetea sufletelor oamenilor”. „In plus, n-am mai fost pana acum niciodatia intr-o tabara unde sa fie scriitori alaturi de artisti plastici. M-a impresionat foarte mult dialogul colocvial si substanta de mare valoare a reprezentantilor literaturii contemporane”, a precizat Kovacs.

Asa cum a obisnuit de la prima editie, Tabara Nationala „Archeus” s-a desfasurat pe o tema data – pentru sectiunea de literatura aceasta fiind „Cuvant si imagine”, iar pentru artele plastice, „Muntele si padurea”. De asemenea, pentru prima oara, tabara „Archeus” a avut si o sectiune dedicata fotografiei si filmului.

„In plan real, este o tabara de creatie, sub genericul „Cuvant si imagine”. Imaginea o avem aici – tablourile au o poveste -, iar povestea scriitorilor, prozatori si poeti, alcatuieste tablouri, tablouri de viata, tablouri de suflet, tablouri miraj, tablouri halucinante… Si toate lucrurile astea se petrec intr-o atmosfera relaxata, libera. Parteneriatul acesta implica o stare de interferenta intre arte, intre idei, intre spirite”, a declarat criticul literar Virginia Paraschiv.

Juriul Taberei Nationale, format din poetul Ion Muresan, prozatorul Ioan Grosan, sculptorul Ioan Marchis si redactorul sef al revistei „Archeus”, Emanuel Luca, a hotarat ca marile premii din editia 2012, care constau din publicarea unui volum si organizarea unei expozitii personale de arta plastica, sa le fie decernate poetului Nicolae Scheianu si pictorului Ioan Muntean. 

Premiile celei de-a VII-a editii a Taberei Nationale de Literatura si Arte Plastice Archeus 2012:

Marele Premiu ARCHEUS pentru literatura:
Nicolae Scheianu.

Marele Premiu ARCHEUS pentru arte plastice:
Ioan Muntean. 

Sectiunea Literatura:
Premiul pentru debut in poezie: Roxa David;
Premiul pentru debut in poezie: Rares Balarau;
Premii pentru poezie: George Vulturescu, Gheorghe Parja, Adela Naghiu, Ioana Ileana Stetco, Betty Kirchmajer Donca, Mircea Crisan;
Premii pentru proza: Anca Goja, Valer Turcu Iorga, Florica Bud, Mihai Ganea, Ioan Botis, Valeriu Sabau, Vasile Dragomir, Vasile Tivadar (Eseu), Virginia Paraschiv (proza si critica literara);
Premiu pentru parodie: Lucian Perta;
Premii pentru critica literara: George Tara.

Sectiunea Fotografie si Film:
Premii: Lucretiu Pop, Ioan Pop, Radu Suciu. 

Sectiunea Arte Plastice:
Premii: Bertalan Kovacs, Dan Visovan, Lucian Radu Marchis, Daniel Florin Marchis, Andrei Nasui, Laura Zanetti, Andrei Rusz, Ludovic Balaszi, Lavinia Moldovan, Maria Maris Daraban, Toma Amram, Paul Robas, Peter Tapalaga, Alexandra Andreea Sabo, Radu Stefan Boc, Sandra Șelescu, Octavian Bufan, Dan Barcan.

Diplome pentru organizare:
Oana Marchis, Laurentiu Moje, Raul Chesa, Ovidiu Triff. 

FOTO: Tabara Archeus 2012 (c) eMM.ro
Sursa: Catalin Vischi