Cultura

PREMIERA MONDIALA – Spectacole in 3 D vizionate cu ochelari speciali, la Festivalul International de Teatru Atelier (VIDEO)

Foto Festival Atelier (c) eMM.ro 
Foto Festival Atelier (c) eMM.ro 

Vezi VIDEO
O noua editie a Festivalului International de Teatru Atelier va fi organizata in Baia Mare, in perioada 12-18 iunie. Trupele de teatru invitate la aceasta editie promit sa surprinda publicul cu reprezentatiile pregatite dar si cu alte evenimente culturale care vor fi cuprinse in program. In premiera mondiala, vor fi prezentate doua piese de teatru cu tehnologie franceza 3D, in una dintre reprezentatii vor juca actori, iar in cea de-a doua vor fi folosite marionetele. Tot pentru prima data in cadrul festivalului va avea loc un spectacol finlandez si piese de teatru combinate cu dans in care vor juca actori din mai multe localitati din tara.

Baia Mare va deveni, incepand de duminica, 12 iunie, capitala teatrului. Si asta pentru ca actori, regizori, dramaturgi, oameni de cultura din Franta, Finlanda, Ungaria, Japonia si Romania vor fi prezenti aici pentru o serie de spectacole de teatru inedite, prin intermediul carora se vor prezenta cele mai noi tendinte in dramaturgia, regia, scenografia si coregrafia secolului XXI.

Atractia editiei din acest an este de departe spectacolul 3D prezentat in premiera mondiala, care va putea fi vazut cu ochelari speciali.

“Avem aceste spectacole 3D care cu siguranta vor atrage atentia. Sunt si bine realizate de artistii francezi. Regizorul este roman, Radu Dinulescu, dar cei care au facut partea de video 3D sunt artisti din Franta”, a spus Radu Macrinici, director artistic.

De asemenea, la aceasta editie spectacolele de teatru oferite de actori din Timisoara, Arad si Gheorgheni vor imbina dansul cu imaginea. Tot pentru prima data la acest festival va urca pe scena si o trupa de teatru din Finlanda, alaturi de cele din Japonia, Ungaria si Romania

Programul festivalului mai cuprinde lansari de carte, o expozitie de arta plastica si un colocviu despre noile tehnologii in teatru.

Pe langa invitatii straini, publicul maramuresean se va putea bucura de prezenta unor regizori de renume, nominalizati si premiati la UNITER:
Alexandru Dabija, Radu Afrim, Vlad Massaci, Theodor Cristian Popescu,

Organizatorii si-au dorit in acest an un festival mai amplu, dar s-au confruntat din nou cu probleme financiare. Suma alocata manifestarii a fost cu mult mai mica decat la editiile precedente si a fost acordata din bugetul teatrului, care spera sa isi recupereze o parte din bani de la Consilul Judetean si Ministerul Culturii. Costul total al editiei din acest an se ridica la aproximativ 100.000 de lei.

“Am procedat asa cum se face de obicei. Am depus proiectul la Consiliul Judetean si asteptam rezultatul, sa vedem daca am fost selectionati si daca Consilulul Judetean va considera in anul acesta ca poate sa finanteze cu o suma pe care o considera suficienta, acest festival”, a explicat Marilena Frentiu, director general.

Toate aceste spectacole se vor desfasura la Teatrul Municipal, Teatru de Papusi, precum si la Casa Rusu din Baia Mare. Programul Festivalului International de Teatru Atelier, aflat la a 19-a editie se gaseste in ziarul electronic eMaramures.ro
Sursa: Diana Grad