Stiri externe

PREMIATI – Cvartetul pentru Dialog National Tunisian a castigat Premiul Nobel pentru Pace 2015

Cvartetul pentru Dialog National Tunisian a castigat Premiul Nobel pentru Pace 2015, a anuntat vineri, la Oslo, Comitetul Nobel norvegian.

Cvartetul a fost format in vara lui 2013, cand procesul de democratizare din Tunisia era in pericol sa se prabuseasca din cauza asasinatelor politice si a tulburarilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, pasnic, intr-un moment in care tara era in pragul razboiului civil. Astfel, Cvartetul a permis Tunisiei sa stabileasca, in decurs de cativa ani, un sistem constitutional de guvernare care sa garanteze drepturile fundamentale ale intregii populatii, indiferent de gen, convingeri politice sau religioase, informeaza un comunicat al Comitetului Nobel.

Cvartetul pentru Dialog National a inclus patru organizatii din societatea civila tunisiana: Uniunea Generala Tunisiana a Muncii (UGTT), Confederatia Tunisiana a Industriei, Comertului si Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiana a Drepturilor Omului (LTDH) si Ordinul Tunisian al Avocatilor.

Aceste organizatii reprezinta diferite sectoare si valori ale societatii tunisiene: munca si bunastarea, principiile statului de drept si drepturile omului. In baza acestora, Cvartetul si-a exercitat rolul de mediator si forta motrice pentru a avansa dezvoltarea democratica pe cale pasnica a Tunisiei, cu o mare autoritate morala.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2015 este acordat acestui Cvartet, nu celor patru organizatii individuale, precizeaza Comitetul Nobel.

Sursa: Agerpres