Actualitate Sanatate

Prelevare de organe la Spitalul Judeţean. Un donator de 21 de ani a salvat 5 persoane

Agenția Națională de Transplant a informat Ministerul Sănătății că în cursul zilei de marţi, 30 octombrie a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator în vârstă de 21 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia – Mare
31 octombrie 2018

În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe:  pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș.

“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *