Sanatate

PREJUDICIU – Mai multi maramureseni au beneficiat de retete compensate in valoare de 90% chiar daca nu aveau acest drept (VIDEO)

Vezi VIDEO
11 pensionari maramureseni sunt buni de plata dupa ce au beneficiat de retete compensate in regim de 90% chiar daca nu erau indreptati sa aiba acest drept. Neregulile au fost constatate in urma unui control al Curtii de Conturi. Potrivit documentului de analiza, pensionarii au declarat la medicul de familie, pe proprie raspundere, ca nu detin alte venituri decat cele obtinute din pensia mai mica de 700 de lei. Doar ca in realitate lucrurile stateau altfel.

Din cei 11 pensionari maramureseni prinsi ca au facut declaratie mincinoasa, sase persoane si-au achitat deja prejudiciul cauzat. Sumele pe care acestia trebuiau sa le returneze Casei de Asigurari de Sanatate Maramures variaza intre 40 si 400 de lei.

“Au fost notificate toate persoanele in cauza. Din pacate, mai avem inca cinci persoane care nu au dat curs notificarii noastre. Atentie! Au fost doua notificari din partea institutiei noastre. Incercam pe cat posibilul sa rezolvam aceasta problema pe cale amiabila”, a declarat Claudia Ganea, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.

Majoritatea persoanelor care au declarat pe proprie raspundere ca nu au alte venituri in afara de pensie, a carei valoare este sub 700 de lei, inregistrau, in realitate, si sume din dividende sau dobanzi.

“Aceste persoane au declarat la medicul de familie ca realizeaza venituri doar din pensie, in valoare de pana la 700 de lei. Au beneficiat de regim de compensare de 90% deoarece au dat acele declaratii. Ca urmare a verificarii Curtii de Conturi s-a constatat ca acestia realizau venituri si din alte activitati, respectiv din dividende, cedarea folosintei bunurilor. Dar predomina dividendele”, a mai adaugat Claudia Ganea.

Pentru a nu-i actiona in instanta, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures le-a solicitat pensionarilor maramureseni sa plateasca prejudiciul la casieria institutiei.

Sursa: Simona Vasiac