Administratie

Pregătiri pentru Centenarul Marii Uniri

Pregătirile pentru marcarea Centenarului Marii Uniri a României au început și în județul Maramureș. În acest sens a fost constiuita o comisie a avut deja prima intailnire. Pe parcursul acesteia

le a fost prezentat membrilor comisiei rolul acestui demers, s a vorbit despre necesitatea stabilirii unui Regulament de Organizare și Funcționare a comisiei și au fost descrise proiectele propuse în cadrul programului dedicat Centenarului.

Membrii comisiei au stabilit ca proiectele propuse de județul Maramureș să fie transmise într-un singur portofoliu, în colaborare cu Instituția Prefectului. Conform dezbaterilor din cadrul primei ședințe de lucru, muzeele și instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Maramureș vor organiza expoziții permanente și itinerante dedicate Marii Uniri și alte evenimente specifice. De asemenea, se va semna un acord de parteneriat cu instituții precum unitățile de cult, instituții publice și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, prin care în anumite perioade sau cu prilejul unor evenimente, să fie evocate personalitățile maramureșene ale Marii Uniri și simbolurile naționale, pe parcursul întregului an 2018. Printre manifestările organizate cu tematica Marii Uniri, conducerea revistei Pro Unione, dorește să organizeze conferințe și seminarii la care să fie invitați academicieni, istorici și oameni de cultură.

Prezent la această întâlnire, Ion Botoş, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Ucraina, a avut o inițiativă deosebită, ca românii din dreapta Tisei să fie angrenați în manifestările organizate pentru marcarea acestui eveniment, astfel încât să se simtă uniți cu frații lor de dincoace de Tisa.

Consiliului Județean Maramureș va avea în vedere inițierea unui proiect de hotărâre prin care localitățile emblematice ale Marii Uniri: Băsești, Șișești, Sighetu Marmației și Giulești să fie declarate VETRE ale Marii Uniri. Această inițiativă va fi propusă și Ministerului Culturii pentru a implementa acest proiect la nivel național.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *