Stiri externe

PREGATIRI – Exercitii de LUPTA in Transnistria: Trupe rusesti de recunoastere au actionat impotriva unor inamici simulati

Trupe rusesti de recunoastere au efectuat exercitii de lupta in regiunea separatista moldoveana Transnistria, militarii rusi indeplinind o serie de sarcini tactice si operative in cadrul unor actiuni de lupta cu inamici simulati, a anuntat Districtul Militar de Vest, citat de portalul rus Sputnik.

Exercitiile au inclus organizarea unor cautari, observarea si monitorizarea inamicului simulat, deblocarea unor sisteme de securitate si penetrarea sub acoperire in instalatii cruciale in vederea obtinerii de informatii secrete.

“Militarii au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat si alte elemente de formare tactica si speciala. De asemenea, cercetasii au gasit solutii la probleme practice in organizarea cautarii, observarii si supravegherii subiectului, au practicat spargerea securitatii si patrunderea sub acoperire in instalatii cu scopul de a obtine informatii secrete”, precizeaza Districtul Militar de Vest al Federatiei ruse intr-un comunicat.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Alti 402 militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni si zece observatori militari din Ucraina. Trupele de mintinerea pacii sunt stationate in 15 posturi fixe, in locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor.

In plus, Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Republica Moscova, inclusiv unul care le permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia.

De asemenea, presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat joi Rusia ca pregateste o invazie a Ucrainei, pe fondul intensificarii confruntarilor in regiunile separatiste est-ucrainene. El sustine ca pe teritoriul Ucrainei se afla 9.000 de militari rusi. Rusia neaga ca este implicata in razboiul din estul Ucrainei si ca sustine separatistii prorusi cu trupe si armament.

Exercitiile din Transnistria au avut loc in contextul in care liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a declarat pentru postul rus de televiziune Russia 24 ca numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii Odesa, in Ucraina vecina, este privita cu ingrijorare in regiunea separatista moldoveana.

De asemenea, un post de televiziune al Ministerului rus al Apararii, Zvezda TV, sustine ca Romania ar analiza posibilitatea lansarii unei operatiuni militare in regiunea separatista moldoveana Transnistria, iar un expert de la Tiraspol a avertizat ca regimul Sevciuc poate mobiliza rapid pana la 50.000 de rezervisti.

Sursa: Agerpres