Externe

PRECAUTII – SUA construiesc un radar antibalistic in contextul riscului unui conflict cu Iranul

Statele Unite construiesc o statie radar antiracheta intr-o locatie secreta din Qatar, iar Pentagonul organizeaza cel mai amplu exercitiu de depistare a minelor din Golful Persic, in contextul riscului unui conflit militar cu Iranul. Statia radar va face parte din infrastructura sistemului care are rolul protejarii obiectivelor americane, Israelului si tarilor europene de amenintarea balistica iraniana.

Exercitiul de localizare si distrugere a minelor va avea loc in septembrie si este primul de acest fel organizat la acest nivel in Golful Persic.

Noile masuri ale Pentagonului reflecta preocuparea ca tensiunile cu Iranul s-ar putea intensifica in contextul intrarii in vigoare a sanctiunilor impotriva regimului islamist de la Teheran. Chiar daca oficiali din cadrul Pentagonului sustin ca proiectul statiei radar si exercitiile navale au scopuri pur defensive, Iranul le va cataloga, cu siguranta, drept provocari.

Oficiali americani de rang inalt recunosc ca exista preocupari la Washington ca Israelul ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene. Iranul a respins permanent acuzatiile Occidentului ca ar incerca sa fabrice arme nucleare. Regimul de la Teheran a amenintat in mod repetat ca ar putea mina caile de navigatie din Stramtoarea Hormuz din cauza sanctiunilor americane si europene, precum si in cazul unui conflict.

Foto: (c) wartard.blogspot.com
Sursa: Mediafax