Actualitate

De neuitat – Povestea întâlnirii unei tinere din Baia Mare cu Regele Mihai

Băimăreanca Dana Lazăr este una dintre cei care se pot considera norocoşi să-l fi întâlnit pe Regele Mihai I. În timp ce se afla ca voluntar în Elveţia, a avut onoarea să ia masa cu familia regală. Ea a primit o adevărată lecţie de istorie la întâlnirea cu familia regală.

Deşi au trecut şapte ani de atunci, fiecare detaliu şi-l aminteşte cu destulă precizie: “Retrasă într-un colţ, aşteptam apariţia monarhilor, iar în mintea mea alegeam zeci de formule de salut pe secundă însă niciuna nu mi se părea potrivită. Toate emoţiile mi-au trecut în momentul în care regele mi-a întins mâna lui caldă şi mi-a spus că îl cheamă Mihai. Pentru o clipă, uitasem că mă cheamă Dana şi am început să îi spun cât de onorată şi fericită sunt să îl cunosc.”

Regele s-a luminat la faţă şi a început să zâmbească atunci când a ajuns cu povestea la data de 23 august 1944:

“România trecea prin momente cumplite. I-am spus lui Antonescu că trebuie să punem capăt războiului, cu orice preţ, dar el aştepta aprobarea lui Hitler pentru semnarea armistiţiului de pace. În 23 august l-am chemat pe Antonescu la palat şi am încercat să discut cu el, dar era un om foarte orgolios, căruia nu îi plăcea să asculte de nimeni. Aşa că l-am demis, l-am încuiat în camera seif. Să îl fi auzit», zicea el, bucurându-se de amintirea momentului. Îmi dădeam seama că era partea lui preferată şi că povestise de multe ori aceste capitole din viaţa lui”, mai relatează Dana Lazăr.

Întreaga poveste a întâlnirii băimărencei Dana Lazăr cu Regele Mihai poate fi citită pe adevărul.ro.

Sursă imagine: romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *