Actualitate

POSTA ROMANA, LA DNA – Guvernul cere o ancheta la Posta dupa o serie de neregluli descoperite de corpul de control

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli descoperite in activitatea Postei Romane din perioada 2009-2011, legate de incalcarea de catre fosta conducere a companiei a normativelor legale de cheltuieli, cu posibile fapte penale asociate cu infractiunea de abuz in serviciu. Neregulile au fost identificate de catre inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totala de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Posta Romana, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Corpul de control al primului-ministru a finalizat actiunea de control la Posta Romana, iar raportul redactat arata ca, in anii 2009, 2010 si 2011, conducerea Postei, respectiv Consiliul de Administratie si conducerea operativa, a pus in executare bugetele de venituri si cheltuieli cu incalcarea hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, si prin incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative (hotarari de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

Incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative care au aprobat bugetele de venituri si cheltuieli ale CN Posta Romana, aferente anilor 2009, 2010 si 2011, s-a realizat prin depasirea limitelor maximale ale cheltuielilor totale aprobate si fara a se respecta prevederea legala ca nivelul cheltuielilor sa fie proportional cu veniturile efectiv realizate, este concluzia inspectorilor.

“Modul in care a actionat conducerea Postei Romane a determinat inregistrarea de catre companie a unor pierderi in suma totala cumulata de 485.512.396 lei, suma care rezulta din cumularea pierderilor anuale inregistrate in perioada 2009-2011″, potrivit raportului de control. La capitolul concluzii, raportul contine ideea ca au fost constatate mai multe “fapte posibile de natura penala care s-ar asocia cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata”. “Din acest motiv, in cel mai scurt, raportul va fi inaintat Directiei Nationale Anticoruptie”, au declarat sursele citate.

In luna mai, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca Posta Romana a inregistrat in ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, pentru ca “a fost furata mult si sistematic” de protejatii cuplului Boc-Anastase. Ministrul a pomenit inclusv de Mamures, legat de sucursala Fabrica de Timbre, care a fost transformata in “tiparnita a materialelor de promovare ale Partidului Democrat-Liberal”. “Printre exemple se numara materiale pentru Alianta pentru Teleorman PD-L si PNT-CD, pentru Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, pentru Mihail Hardau – PDL Cluj, Daniel Buda – PD-L Cluj, Dorin Petrescu, Sorina Placinta, Daniel Humelnicu, Marian Ovidiu – senator PD-L Arad. Hartia si pretul de executie al acestor materiale era, evident, sub pretul pietei, situatie care a adus pierderi sucursalei”, a spus Nica.

Potrivit datelor prezentate de Nica, obligatiile de plata cu risc mare ale operatorului postal insumeaza 394,7 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurentei – 103,37 milioane de lei, datoria la bugetul de stat (ANAF) – 97,74 milioane de lei, servicii financiare – 144 milioane de lei, obligatii curente (salarii pentru aprilie) – 19,6 milioane de lei si linii de credit datorate bancilor – 30 milioane de lei.

Sursa: Mediafax