Actualitate

POST – De maine, credinciosii intra in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Petru si PavelDe luni, 11 iunie, incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Acesta nu are o durata fixa, inceputul lui stabilindu-se in functie de data Sfintelor Pasti. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este randuit de biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde actiuni importante. E perioada care precede sarbatoarea comuna a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, din 29 iunie.

Acest post este mai putin aspru decat cel al Pastilor. Luni, miercuri si vineri se mananca legume fara untdelemn, marti si joi e dezlegare la untdelemn si vin, iar sambata si duminica se poate consuma si peste.

Dezlegare la peste se da si in 24 iunie, cand se sarbatoreste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, insa in acest an sarbatoarea coincide cu ziua de duminica.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui e legat de data serbarii Pastilor. Postul incepe in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor si tine pana in ziua de 29 iunie, inclusiv. Se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintilor sa fie dupa 29 iunie. In acest caz, biserica a randuit ca postul sa se tina trei zile inaintea sarbatorii celor doi sfinti.
Sursa: Camelia Tocaci