Afaceri - Economic

PLATI FINANTE – Contributiile la pensii si sanatate se platesc de astazi la sediile fiscului din Maramures (VIDEO)

Vezi VIDEO
Maramuresenii care obtin venituri si nu au calitatea de angajat, dar si cei care nu obtin vreun venit insa vor sa isi achite contributiile sociale minime, incepand de astazi, 4 iulie, pot sa plateasca darile catre stat la sediile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din judet. In total, aproximativ 5.300 de persoane fizice din Maramures platesc in acest moment contributiile pentru sanatate si pensie. Modificarea ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul lunii, dar in ultimele zile s-a lucrat la transferul de date dinspre Casa de Asigurari de Sanatate si Casa de Pensii catre fisc.

Ordonanta 125 din 2011, care prevede trecerea contributiilor sociale catre ANAF, isi poate face efectele in teritoriu. Platitorii de contributii trebuie sa mearga la ghiseele Administratiei Financiare si sa depuna o declaratie de venit, in baza careia li se vor stabili decizii de impunere.

“Preluarea datelor s-a facut in mod centralizat pe tot judetul si au fost validate pentru Maramures ieri dupa-amiaza. Deci, incepand de astazi, platile se fac la noi. In Maramures, din informatiile pe care le avem noi si pe care le-am preluat sunt circa 2.800 de persoane asigurate la Casa de Asigurari de Sanatate si 2.500 asigurate la Casa de Pensii. Acestor persoane li se stabilesc decizii de impunere cu plati anticipate in fiecare an si cu patru termene de plata. Practic, suma se repartizeaza pe patru termene de plata, care sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie”, a precizat directorul adjunct al Administratiei Finantelor Maramures, Vasile Gradisteanu.

Dupa stabilirea sumelor de plata, fiecare persoana va plati contributia sociala la administratia fiscala in a carei raza teritoriala se afla adresa de domiciliu.

”Foarte important de stiut pentru cetateni ca datele s-au luat in mod centralizat pentru cele doua case, respectiv Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Casa Judeteana de Pensii Maramures, dar acestea se distribuie pe cele cinci administratii care functioneaza in momentul de fata in Maramures: Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Somcuta Mare si Targu Lapus. Cetatenii trebuie sa stie, cei care au fost asigurati, ca plata se face la administratia fiscala de domiciliu. Nu pot veni sa achite la Baia Mare spre exemplu cetateni de la Somcuta Mare”, a explicat Vasile Gradisteanu.

Cei care nu isi vor achita la termen contributiile vor avea de platit majorari de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere. Mai mult, restantierii nu vor mai putea sa isi amane platile, pentru ca Agentiile Nationale de Administrare Fiscala teritoriale dispun de servicii specializate atat pentru colectare, cat si pentru executarea silita.
Sursa: Gabriela Kuhajda