Afaceri - Economic

PLATI APIA – 1,3 milioane de euro vor intra in conturile a 6.300 de maramureseni

Vaca Peste 1,3 milioane de euro vor intra pana la sfarsitul lunii pe cardurile a circa 6.300 de fermieri maramureseni, in contul subventiilor acordate producatorilor de lapte din zonele defavorizate. In Maramures, sunt aproximativ 7% din vacile crescute in zonele montane din Romania, iar in acest an ajutorul financiar, in cuantum de 86,37 de euro pe cap de animal, se acorda pentru un efectiv de 16.262 de vaci de lapte. Anul trecut, s-au depus cereri de plata pentru 17.501 de vaci de lapte crescute in zonele defavorizate.

”Judetul Maramures are o zona montana extinsa, respectiv 44 de unitati administrativ teritoriale sunt cuprinse in zona defavorizata. Aceste zone sunt localizate in principal in Maramuresul istoric, o parte din zona Lapusului si ceva mai putin pe zona Chioarului”, a explicat directorul executiv al APIA Maramures, Florin Urs.

Cardurile a 6.267 de fermieri maramureseni vor fi alimentate. ”Platile se vor face pana in 30 iunie. Eu zic ca banii vor intra mai repede cu cateva zile pe cardurile beneficiarilor. Pe judet, suma totala este de 1.336.432 de euro”, a precizat directorul executiv al APIA Maramures, care a mai precizat ca, in urma controlului in teren, 732 de vaci de lapte au fost scoase din plata, nefiind gasite de inspectorii APIA in urma controlului in teren.

Anul trecut, subventia pentru vacile de lapte crescute in zonele montane a fost de aproape 100 de euro pe cap de animal.

Sursa: Catalin Vischi