Actualitate

PLANUL B – Marga: “Aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape nu e exclusa”

Aderare la Schengen Aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape – cu frontierele aeriene si maritime in toamna acestui an, iar cu cele terestre in primavara anului viitor – nu este scoasa din discutie, a declarat luni, 23 iulie, la Bruxelles, ministrul de Externe Andrei Marga, care participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din UE.

Saptamana trecuta, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a declarat ca executivul UE a afirmat constant, inclusiv prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso in Consiliul European, ca Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la spatiul Schengen.

Evaluarea generala cuprinsa in rapoartele de monitorizare a progreselor in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este ca s-au inregistrat progrese si in Bulgaria, si in Romania, dar ca reformele nu sunt sustenabile si ireversibile, iar mecanismul de monitorizare va continua pentru ambele tari. Potrivit executivului UE, obiectivele MCV nu au fost atinse in cazul Romaniei, iar Comisia Europeana va intensifica monitorizarea in perioada ramasa pana la raportul de la sfarsitul anului, dupa care totul va depinde de ce se va intampla in Romania in acest timp.

Raportul CE pentru Romania include decizia ca pana la finalul acestui an sa fie adoptat un raport suplimentar in cadrul MCV pentru tara noastra. Documentul va analiza daca ingrijorarile exprimate cu privire la statul de drept si independenta sistemului judiciar au fost solutionate, iar controalele si echilibrele democratice au fost restabilite. Comisia Europeana va monitoriza progresele atent, prin misiuni periodice, dar si printr-un dialog frecvent cu autoritatile romane si cu alte state membre. 

Sursa: Agerpres