Externe

PLANETA DODOLEATA – Populatia Terrei cantareste impreuna 287 milioane de tone

Foto: obez pe TerraIncidenta obezitatii printre oamenii de pe Terra are un impact negativ la fel de mare asupra mediului si resurselor naturale ca suprapopularea. Experti de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oara greutatea totala a populatiei lumii – 287 de milioane de tone. Mai mult decat atat, conform calculelor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone – supraponderalilor.

Folosind date statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat ca, in medie, un adult cantareste 62 kg, dar in SUA acest indice este mai mare cu o treime.

In general, aceasta cifra difera foarte mult de la o regiune la alta. Daca in America de Nord, greutatea corporala medie a unui adult este de 80,7 kg, in Asia doar 57,7 kg.

Conform cercetatorilor britanici, 61% din populatia lumii traieste in Asia, lor insa le revine doar 13% din greutatea totala a locuitorilor de pe Terra.

Unul din autorii raportului, profesorul Ian Roberts a aratat ca problema nu o reprezinta nenumaratele guri de hranit, ci excesul de masa corporala al oamenilor. In acelasi timp, el a avertizat ca problema nu se limiteaza doar la persoanele obeze. “Atunci cand vorbim de obezitate, multi au imaginea gresita care ii imparte pe «ei», cei cu o alimentatie in exces, si «restul», cei care se alimenteaza corect. De fapt, este o problema care priveste intreaga umanitate, intrucat toti adaugam in greutate”, a spus el.

SUA se situeaza pe primul loc in tabelul de greutate al populatiei intocmit de expertii britanici. ”Daca populatia din toate tarile lumii s-ar caracteriza prin acelasi grad de exces de greutate ca in Statele Unite, aceasta ar echivala cu o crestere de 1 miliard a populatiei de pe Terra, cu o greutate corporala medie”, a precizat profesorul Roberts.

Oricat ar parea de surprinzator, printre primele zece tari cu locuitori suferind de exces de greutate figureaza state precum Kuweit, Croatia, Qatar si Egipt. Cresterea in greutate in randul populatiei din tarile arabe se explica prin influenta autoturismelor asupra vietii cotidiene.

In partea de jos a listei tarilor cu locuitori obezi se afla Vietnam, Etiopia si Eritreea, ultimele doua fiind si state cu un grad ingrijorator de saracie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniaza ca nu doar saracia poate fi un motiv pentru o greutate corporala normala, dand ca exemplu in acest sens cazul Japoniei, una dintre tarile puternic industrializate din lume, dar cu oameni supli.
Sursa: Agerpres