Actualitate

PLAN – Rotaract Team pregateste cinci evenimente internationale pentru a promova Baia Mare

"Rotamun"Cinci evenimente de amploare pune la cale Rotaract Team pentru a promova municipiul Baia Mare, in tara si peste hotare. Primul este intitulat “Rotamun” (Rotaract International Model United Nations Conference) si reprezinta o simulare academica a Natiunilor Unite ce isi propune sa educe participantii in privinta evenimentelor cotidiene, dezbaterilor in relatii internationale, diplomatiei si agendei Natiunilor Unite.

Participantii la “Rotamun” joaca rolul unor diplomati ce reprezinta o tara sau o organizatie intr-o sesiune simulata a unui comitet de la Natiunile Unite, precum ar fi Consiliul de Securitate al Adunarii Generale. Participantii se documenteaza despre o tara pe care o vor reprezenta ca diplomati, investigheaza problematici internationale, fac dezbateri si consultari, iar apoi identifica solutii pentru problemele globale.

Conferinta este conceputa pentru un numar de 180 participanti din peste 60 de tari diferite sa se intalneasca si sa lucreze impreuna cu tineri baimareni. Participantii sunt absolventi de Stiinte Politice, Drept, Studii Internationale, Economice sau Jurnalism.

Participantii din Baia Mare vor cunoaste si vor lucra cu oameni care impartasesc aceleasi idei si viziuni si care traiesc zi de zi valorile Natiunilor Unite, dar vor avea ocazia de a-i intalni pe cei ce stau la baza luarii deciziilor pe plan mondial. Totodata, “Rotamun” va avea privilegiul de-a fi sustinut de membri ai corpului diplomatic ce vor participa la aceasta conferinta si vor oferi informatii de culise foarte valoroase.

Rotary si ONU au o istorie indelungata de munca impreuna. In 1942, cluburi Rotary din 21 de tari au organizat o conferinta in Londra pentru a contura o viziune pentru un sistem educational mai avansat, stiinta si cultura postbelica. Acel eveniment a pus bazele UNESCO. In 1945, 49 de rotarieni au mers la San Francisco si au ajutat la scrierea constitutiei Natiunilor Unite. Rotary si Natiunile Unite sunt intr-un continuu parteneriat, o relatie dezvoltata si prin programul PolioPlus si munca in agentiile Natiunilor Unite.
 
“Rotamun” este un concept original ce isi propune o dezvoltare pe plan international si din punct de vedere organizatoric. Astfel, cluburi Rotaract din patru tari si-au exprimat dorinta de-a organiza urmatoarele editii. Acestea sunt Italia, Austria, Republica Moldova si Ucraina. Mai multe detalii se gasesc pe http://www.rotamun.org .

Cel de-al doilea eveniment planificat de Rotaract Team este International Tennis Challenge Cup – Sport, Networking si Teambuilding. Este vorba despre un turneu de tenis pentru membri JCI si Rotaract din tarile invecinate care, pe langa sport si competitie, include diverse activitati de teambuilding si networking.

Proiectul va aduce la Baia Mare impatimiti ai sportului, tineri antreprenori si tineri profesionsti care mai apoi vor interactiona si crea legaturi cu alti tineri profesionisti baimareni, in scopul de-a crea parteneriate si viitoare colaborari culturale, de afaceri, educative si, cel mai important, acces pe piata muncii din zonele reprezentate.

Al treilea eveniment importanta il va constitui International Networking Summer Camp, care consta in trei zile de pregatire in Muntii Maramuresului pentru un grup de 90 de persoane din toata lumea. In acest scop, mai multi traineri au planificat activitati ce ii vor tine in priza pe participanti pe tot parcursul expeditiei.

Trei organizatii internationale prezente in Baia Mare s-au alaturat demersurilor Rotaract Team de a organiza evenimentul Junior Chamber International, Initiatives of Changes si CouchSurfing.

O alta manifestare organizata in municipiu va fi Conferinta districtuala 2241 Rotaract Romania si Republica Moldova. In fiecare an, in districtul Rotaract 2241 Romania si Republica Moldova se organizeaza doua conferinte la care participa membrii celor peste 45 de cluburi. Prin prezenta lor in Baia Mare, membrii Rotaract vor pune si bazele unui proiect initiat de Rotaract Team Baia Mare, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu”. Este vorba despre International Networking and Leadership Center, ce va avea drept obiective consolidarea rolului bibliotecii judetene ca principala institutie de cultura si educatie si modernizarea si optimizarea serviciilor pentru utilizator.

“Incercam sa traim conform crezului nostru, iar aceasta idee se concretizeaza prin organizarea mai multor evenimente internationale de networking si teambuilding la Baia Mare, iar Centrul de Networking si Lidersip International ce va fi deschis in Biblioteca Judeteana va oferi suportul necesar pentru o dezvoltare eficienta si solida. Conceperea si dezvoltarea unui astfel de proiect au fost facilitate si de parteneriatele pe care le avem in prezent cu foarte multe cluburi din tari vecine sau chiar de peste ocean”, a declarat Adrian Dan Pop, presedinte Rotaract Team 2012 – 2013.

In perioada urmatoare, membrii clubului Rotaract Team Baia Mare vor participa la trei dintre cele mai mari conferinte Rotaract/Rotary din Europa: Rotaract European Meeting (Kiev), European Conference si Rotaract Pre-Convention de la Lisabona.
Sursa: I.O.