Comunitate

Plan pentru revitalizarea satului maramureşean

Autorităţile judeţene vor să protejeze  dar şi să  pună în valoare  patrimoniului cultural construit şi natural din judeţul Maramureş.

În acest sens au pus pe hârtie un proiect în care sunt cuprinse 18 localităţi din Maramureş, denumit ”Planul de revitalizare a satului maramureşean” şi care urmăreşte conştientizarea locuitorilor din judeţ cu privire la valoarea patrimoniului local, a tradiţiei şi a specificului local, precum şi responsabilizarea acestora cu privire la importantă conservării, protejării, revitalizării şi valorificării patrimoniului cultural şi natural al judeţului Maramureş,

În cadrul proiectului a fost încheiat un protocol cu ordinul Arhitecţilor în vederea organizării unui concurs de arhitectură având că scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari şi cinci proiecte pentru case mici) în stil tradiţional specific pentru Maramureşul istoric – Valea Marei, Valea Cosaului şi Valea Izei.

Se doreşte, totodată, promovarea şi diseminarea cât mai largă a unor materiale care să prezinte specificului local, integrarea construcţiilor noi şi a intervenţiilor la construcţiile existente în specificul local, în concordanţă cu exigenţele specifice secolului XXI. Se urmăreşte şi realizarea unor modele de locuinţe în stil tradiţional pentru a fi puse la dispoziţia persoanelor interesate şi care să ofere posibilitatea că noile construcţii ce vor apărea în aceste zone să fie construite cu respect pentru sat, pentru tradiţii şi pentru natură.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a subliniat faptul că acest proiect urmează să fie implementat în cel mai scurt timp.
”Avem acum un plan concret la nivelul Consiliului Judeţean, despre cum putem revitaliza satul maramureşean şi cum putem îmbunătăţi aspectul exterior şi arhitectură în satele atât de importante din punct de vedere turistic. Din punct de vedere financiar nu este un efort considerabil, fiind vorba despre o suma de 200.000 de lei care a fost deja aprobată în lista de investiţii a Consiliului Judeţean Maramureş, la începutul anului în curs”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Proiectul de hotărâre a fost lansat la iniţiativa vicepreşedintelui Ioan Doru Dăncuş, a arătat că s-a consultat cu arhitectul şef al judeţului şi cu Direcţia de specialitate, elaborând împreună termenii proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *