Comunitate

PLAGIAT – Studentii din Baia Mare vor fi verificati daca predau lucrari ”copy-paste” abia din 2013 (VIDEO)

Foto: absolventa facultate (c) gettyimages.comVezi VIDEO
Studentii care in aceasta vara sustin examenele de licenta ori masterat la Centrul Universitar Nord Baia Mare ar putea face parte din ultima generatie careia nu i se va verifica autencitatea lucrarii, asta in conditiile in care corpul profesoral nu va da inapoi in fata luptei cu plagiatul. Scandalurile recente legate de modul in care diversi demnitari, inclusiv premierul Victor Ponta, si-ar fi scris lucrarile de doctorat au readus in discutie necesitatea introducerii in facultati a unor softuri care sa identifice copiile, iar in acest context profesorii universitari baimareni au declarat ca au in plan identificarea celor care plagiaza, dar tot ei au spus ca, pe plan local, nu au cunostinta de vreun astfel de caz.

Lucrari de licenta si de master se vand de ani in sir prin intermediul rubricii de mica publicitate ori pe internet, insa nici Ministerul Educatiei, nici senatul universitatilor de stat ori particulare nu au avut vreo reactie la astfel de practici, lasandu-i pe vanzatori sa scoata profit si pe studenti sa obtina o patalama prin nemunca. Prorectorul Centrului Univrsitar Nord Baia Mare, Dan Calin Peter, a explicat ca nu i s-a parut necesar un control, de vreme ce in institutia de invatamant superior pe care o conduce nu a fost descoperita nicio lucrare copiata. Totusi, ca o masura de acoperire, studentilor li s-a cerut sa dea cu subsemnatul pentru lucrari.

”Toti studentii care sustin lucrari de finalizare de studii trebui sa faca o declaratie pe propria raspundere privind autenticiatatea lucrarii, adica sa isi asume faptul ca lucrarea nu e copiata, contrafacuta… Oricum, pe viitor, in mod sigur, de anul viitor vom avea programe specializate si atunci e si mai simplu pentru ca lucrarile respective se introduc in program iar in cateva minute iti indica daca sunt luate anumite pasaje si din ce surse”, a explicat prorectorul Centrului Universitar Nord, Dan Calin Peter.

Cu musca pe caciula nu se simte nimeni, iar despre practicile ”copy-paste” putini accepta sa vorbeasca. Studentii care iau in serios studiile universitare si nu fura munca altora au recunoscut ca astfel de metehne exista si ca sunt in dezavantajul lor.

”Evident ca nu mi se pare normal! Cred ca ar trebui sa se faca o verificare mai atenta a lucrarilor. Mie asa mi se pare dar depinde si de profesori si de elevi. Studentii recurg la astfel de metode pentru ca este mai usor si rapid. Copiezi si gata, predai lucrarea. Mie mi-a luat cateva luni, pentru ca mergi la biblioteca, te documentezi, asa ca iti ia timp”, a declarat Gabriela Abrudan, masterand.

O alta absolventa de facultate din Baia Mare a spus ca nu se teme de introducerea softului de identificare a plagiatului, pentru ca si-a citat sursele si a incercat sa vina cu idei proprii in lucrare. Tinerei i s-a parut mai important ca exemplul sa il dea profesorii, ei fiind primii care sa isi scrie singuri lucrarile.

”Nu am plagiat. Cred ca ar trebui intrunita o comisie pentru a verifica continutul si structura lucrarii, mai ales la un nivel mai inalt, doctorat sau master. Cred ca asta ar fi solutia. Universitatile din Baia Mare sigur nu sunt sufiicent de vigilente pentru combatearea acestui fenomen, mai degraba universitatile mari din Bucuresti sau Cluj”, a explicat Monica Covaci.

Costurile pentru achizitionarea unui sistem de verificare a lucrarilor sunt accesibile, dupa cum sustin universitarii. O parte din aceste softuri pot fi descarcate gratuit, iar cele mai performante pot fi achizitionate cu aproximativ 300 de euro.

Sursa: Anca Popescu