Actualitate

PETRECERE LA PUSCARIE – Miscari free-style, teatru si dansuri tiganesti, in curtea Penitenciarului Baia Mare (VIDEO)

Vezi VIDEO
O petrecere de pomina a fost data astazi, 28 iunie in Penitenciarul Baia Mare, acolo unde atat persoanele private de libertate, cat si angajatii institutiei de detentie au sarbatorit Ziua Personalului de Penitenciar. Vedetele zilei au fost detinutii care si-au etalat talentele pentru a-i binedispune pe colegi. In ropotele de aplauze ale detinutilor-spectatori, s-au prezentat piese de teatru, s-a cantat muzica de petrecere sau folk ori s-a dansat pe ritmuri orientale. Evenimentele nu se opresc aici, intrucat, in zilele urmatoare, persoanele private de libertate vor avea parte de o expozitie si chiar de o iesire la Manastirea Rohia.

Timp de o ora si jumatate, detinutii din Penitenciarul Baia Mare au uitat de zidurile care ii inconjoara, petrecand asa cum se cuvine de ziua lor. Persoanele talentate la dans, muzica sau actorie au oferit colegilor lor un spectacol neobisnuit pentru o unitate de detentie, transformand curtea interioara a penitenciarului intr-o adevarata scena. Spectatorii, zeci de detinuti, au aplaudat si s-au distrat impreuna cu colegii lor. Fie ca a fost vorba de dansuri tiganesti sau de spectaculoase miscari free-style, fiecare numar a fost primit cu aplauze.

„Lucrul asta il avem in sange. Mai ales daca am crescut printre romi, acolo dansam, cantam. E mai greu fara pirande dar trebuie sa ne obisnuim cu ce avem aici”, a declarat unul dintre dansatori.

De asemenea, formatia vocal-instrumentala a Penitenciarului a pregatit cate o piesa colegilor de celula. Evenimentul artistic s-a incheiat cu o sceneta realizata de trupa de teatru a penitenciarului care a smuls hohote de ras din partea celor prezenti.

„A fost placut sa particip, sa mai vad oamenii ca se deconecteaza de la sistemul penitenciar. S-au simtit bine din punct de vedere psihic si a fost placut sa vad acest lucru”, a spus Marcel Robert Toth, unul ditre actorii din sceneta.

Detinutii au spus ca participarea la astfel de evenimente face ca timpul petrecut dupa gratii sa treaca mult mai repede. „Orice faci nou e bine primit pentru ca aici, intre zidurile astea e monotonie, in fiecare zi faci acelasi lucru”, a spus si Stefan Iacob, un alt actor al scenetei.

Seria de evenimente va continua si in zilele urmatoare cu o expozitie si o iesire in Maramures. „Urmeaza o expozitie de pictura religioasa, la biserica penitenciarului si o iesire in comunitate, la Manastirea Rohia”, a declarat Andreea Netedu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare.

Astfel de evenimente au loc anual, odata cu praznuirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cand se sarbatoreste si Ziua Personalului din Penitenciar.
Sursa: Andrei Gherghel