Afaceri - Economic

PERICOLE INSPECTII – Violenta angajatorilor a facut ca unele controale ITM Maramures sa se faca sub paza politistilor si jandarmilor (VIDEO)

Foto lacatVezi VIDEO
Patronii maramureseni au devenit tot mai agresivi cu inspectorii ITM dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii. Multi functionari ai inspectoratului sunt impiedicati sa isi desfasoare controalele in firme, iar unii sunt pusi pe fuga ori chiar intimidati si bruscati de catre cei pe care trebuie sa ii verifice. Agresivi sunt cei care folosesc mana de lucru la negru ori au actele in neregula. Nici macar amenda de 9.000 de lei pe care o risca pentru obstructionarea controalelor nu ii sperie pe angajatorii cu musca pe caciula.

Anii de inchisoare pe care ii risca administratorii de societati la care sunt depistati salariati fara forme legale au dus la cresterea violentelor. In unele cazuri sediile de firme au devenit campuri de lupta intre patroni si inspectorii ITM Maramures. In situatiile in care tertipurile de blocare a controalelor nu au efect, s-a ajuns chiar la amenintari si injurii. Deocamdata, niciun inspector al ITM Maramures nu a reclamat ca a fost batut in timpul activitatii, poate si pentru ca unii au scapat cu fuga.

“Loviti nu au fost, agresivitate verbala a fost insa, plus ca sunt amenintati atat ei cat si familiile lor. Am avut un caz la sanatate si securitate in munca in care un inspector a fost amenintat chiar in institutie si isi punea probleme ce va face pe viitor ca i-au amenintat si familia si copilul”, a spus inspectorul sef al ITM Maramures, Delia Tarlea.

Inspectorii de munca au recunoscut ca sunt expusi riscurilor atunci cand merg in verificari. Ei au aratat ca angajatorii nu sunt intimidati nici macar de amenzile intre 5.000 si 9.000 de lei pe care le pot primi daca le obstructioneaza munca. Sub protectia anonimatului, reprezentantii ITM Maramures au relatat ca inspectiile periculoase sunt la angajatorii care lucreaza in constructii si prelucrarea lemnului. Decat sa cada victimele administratorilor si sa isi riste viata, inspectorii prefera sa faca stanga-mprejur.

“De regula, cand mergem in teren identificam persoanele si le dam fise de declaratii si pixuri unde nu pot sa aiba asa ceva si de multe ori fug si cu declaratia si cu pixul de la locul de munca. Suntem agresati verbal si de catre angajator, dar si de catre angajati”, a marturisit unul dintre inspectorii de munca maramureseni, caruia am decis sa nu ii facem publica identitatea.

Pe parcursul ultimelor luni, in cinci firme maramuresene inspectorii de munca nu au reusit sa patrunda nicicum ca sa le verifice desi au fost insotiti de politisti si jandarmi. Situatia s-ar putea explica prin faptul ca noul Cod al muncii prevede amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana gasita ca lucreaza la negru, iar patronilor de firme unde sunt depistate de la cinci persoane in sus fara contracte de munca li se face plangere penala.
Sursa: Camelia Tocaci