Actualitate

Pericol pe 4 roţi ! Pe şosele din ţară circulă mii de maşini cu defecţiuni grave la direcţie şi frâne

Aproape 5% dintre vehiculele verificate tehnic la nivel naţional în trafic de inspectorii Registrului Auto Român (RAR) în primele şase luni ale anului, adică un număr de 1.758 de vehicule, prezentau pericol iminent de accidente.  Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete se arata intr un  comunicat remis presei.

Registrul Auto Român a verificat în trafic 35.468 de vehicule în toată ţara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică. Din punctul de vedere al siguranţei rutiere ponderea de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%.

De exemplu, în judeţul Cluj-Napoca, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele şase luni ale acestui an, 1.461 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 59 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare şi la direcţie, iar 27% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate).

În aceste situaţii, una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 39% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,2% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma testărilor efectuate, pentru 9,27% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *