112

ACTUALIZARE: Pericol major de inundații în Maramureș. Râul Lăpuș a ieșit din albie! – VIDEO

Ploile căzute în ultimele ore au generat o creştere a nivelurilor cursurilor de apă în judeţul Maramureş. Ca atare, există pericol de inundaţii în mai multe bazine hidrografice, fapt semnalat de specialişti.

Primele probleme apar pe Râul Lăpuș care a ieșit din matcă în zona satului Ocoliș. Mai multe grădini și terenuri cultivate de localnici au fost acoperite de ape.

ACTUALIZARE: Este vorba de Valea Dobricului în zona  Târgu Lăpuș. Revărsarea văii a fost cauzată de precipitații și cedarea stratului de zăpadă de pe versanti.  Au fost inundate doua hectare de teren arabil și doua hectare de pășuni și fânețe.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare de tip cod galben.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

În Maramureș intră sub incidența acestei avertizări râurile din bazinele hidrografice: Vişeu și Iza. Nu vor fi ocolite nici județele limitrofe, respectiv vor fi probleme pe râul Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Somesul Mic – bazin amonte S.H. Cluj (judeţele Cluj şi Bihor), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Vadu Crişului, Crişul Negru – bazin superior (judeţele Cluj şi Bihor), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Alba şi Cluj).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *