Stiri externe

PENTAGON – SUA renunta temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA fac o “pauza” in formarea si echiparea rebelilor sirieni moderati, timp necesar unei revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante, informeaza AFP.

“Am facut o pauza” in trimiterea recrutilor spre centrele de antrenament din Turcia si Iordania, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Dar armata americana “continua sa recruteze” viitori candidati, in perspectiva unei apropiate reluari a instructiilor, a precizat el. De altfel, programul continua pentru cei care l-au inceput deja, a adaugat Cook.

Acest program de pregatire si echipare a rebelilor sirieni, lansat la inceputul anului de SUA si bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma sa vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate in Siria grupul jihadist Statul Islamic (SI).

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decat a doua grupuri de 54 si 70 de combatanti, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americana a recunoscut, intre altele, ca unii dintre acesti combatanti si-au predat saptamana trecuta o parte din echipament si munitii Frontului al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, trecand intr-o zona controlata de aceasta.

Programul a fost afectat in special prin filtrarea drastica a candidatilor de catre americani.

Unii experti estimeaza, de altfel, ca vointa Washingtonului de a limita aria de actiune a rebelilor in lupta impotriva Statului Islamic a descurajat multi dintre potentialii recruti.

Sursa: Agerpres