Afaceri - Economic

Pe minus! În Maramureş, încasări mai mici la bugetul de stat, în primul semestru al anului

Finanţiştii maramureşeni s-au văzut nevoiti să raporteze, în primul semetru al anului, încasări mai mici la bugetul de stat, decat în perioada similară din anul trecut. Cel puţin aşa reiese din bilanţul activităţilor depuse de aceştia în primele şase luni din acest an.

Potrivit lui Ştefan Libotean, şef birou în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, în primul semestru al anului 2017 s-a reuşit atragerea la buget a circa 610.703,64 mii lei.
Suma este mai mare cu peste 35 de milioane de lei faţă de încasările din perioada similară a anului trecut, ceea ce procentual reprezintă 106,17%.

O analiză comparativă cu primele şase luni al lui 2016 relevă faptul că creşterile cele mai mari (cu peste 35 milioane lei) se înregistrează la bugetul asigurărilor sociale de stat. Bugetul de stat a înregistrat o scădere de 13.393,67 de mii lei, ceea ce procentual reprezintă o diminuare cu 4,72%. Oficialii de la Finanţe recunosc însă că un grad mai bun de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către contribuabili au făcut ca aceste plusuri să existe.

Ei mai arată că în vederea menţinerii volumului încasărilor bugetare, precum şi recuperării arieratelor acumulate şi în perioada următoare vor analiza punctual operatorii economici cu plăți consistente la buget în trecut şi care, în prezent, înregistrează un grad scăzut de conformare voluntară la plata, pentru identificarea cauzelor neplăţii la termen, precum şi pentru identificarea acţiunilor viitoare. Aceștia susţin că vor intensifica acţiunile de identificarea a unor noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eşalonări la plată, dar şi că vor intensificarea măsurilor de executare silită faţă de operatorii economici care înregistrează restanțe la plată prin instituirea de sechestre bunuri, în cazul în care nu au fost deja instituite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *